România va trimite către toţi liderii din statele UE o scrisoare privind aderarea la Schengen

Premierul Ponta l-a informat pe preşedintele CE că intenţionează să transmită tuturor şefilor de stat şi de guvern din UE o scrisoare semnată atât de el, cât şi de preşedintele Băsescu şi liderii celor două Camere ale Parlamentului în vederea unei decizii favorabile aderării României la Schengen.

586 afișări
Imaginea articolului România va trimite către toţi liderii din statele UE o scrisoare privind aderarea la Schengen

România va trimite către toţi liderii din statele UE o scrisoare privind aderarea la Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul privind intenţia transmiterii către ţările membre Uniunii Europene a unei scrisori comune a Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului pe tema aderării la spaţiul Schengen a fost prezentat de premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"L-am informat pe preşedintele Comisiei Europene că intenţionăm să trimitem o scrisoare comună, semnată de preşedintele ţării, de mine în calitate de prim-ministru şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, în legătură cu aderarea României la Schengen, poate în martie", a spus Ponta.

El a adăugat că speră ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen să aibă în martie rezultate pozitive.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe funcţionarea instituţiilor, problemele fiind la respectarea de către politicieni a statului de drept.

Băsescu a subliniat, în conferinţa de presă susţinută duminică la Cotroceni, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ANI, DNA, Parchetului General sunt menţionate în raport cu îmbunătăţiri ale activităţii, independenţă, consistenţă, forţă şi capacitatea de a-şi face treaba în orice condiţii politice.

De asemenea, el a arătat că şansele României de a obţine o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creşte dacă s-ar rezolva problemele menţionate în raportul MCV cu privire la Parlament şi miniştrii cercetaţi penal.

Preşedintele a arătat că guvernarea USL ar putea să facă o scrisoare oficială adresată conducerilor instituţiilor UE şi statelor membre în care să se angajeze la remedierea problemelor politice constatate în raportul MCV.

Băsescu a spus şi că ar creşte şansele privind aderarea la spaţiul Schengen dacă statelor membre le-ar fi prezentate unele modificări de poziţii ale Parlamentului şi Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajări ale politicienilor de a nu mai ataca magistraţii.

Tot duminică, preşedintele Traian Băsescu a precizat că a avut, vineri, o discuţie cu premierul Victor Ponta şi că vor avea o întrevedere şi marţi, înaintea şedinţei CSAT.

Şeful statului a menţionat că i-a trimis şi câteva documente premierului. Întrebat despre ce este vorba, preşedintele a spus că sunt legate de Uniunea Europeană şi era important ca premierul să ştie conţinutul acestora înaintea vizitei pe care o va face luni la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici