Scandalul pe buget se mută în Parlament. Coaliţia PSD - ALDE, acuzată de abuz de putere

Europarlamentarul PNL, Siegfried Muresan, a afirmat, luni, că ceea ce face PSD-ALDE cu adoptarea bugetului „se cheamă abuz de putere”, respectiv încalcă rolul constituţional al Parlamentului de unic legiuitor al ţării. El a criticat faptul că timpul de depunere al amendamentelor a fost scurt.

1029 afișări
Imaginea articolului Scandalul pe buget se mută în Parlament. Coaliţia PSD - ALDE, acuzată de abuz de putere

Coaliţia PSD - ALDE, acuzată de abuz de putere pentru situaţia de la buget

„Ce face coaliţia PSD - ALDE cu adoptarea bugetului se cheamă abuz de putere şi încălcarea rolului constituţional al Parlamentului României de unic legiuitor al ţării. Parlamentarii au avut la dispoziţie doar jumătate de zi lucrătoare pentru a formula şi depune amendamente la buget. Bugetul a fost adoptat de Guvern vineri după-amiază, iar parlamentarii au termen-limită de depunere a amendamentelor astăzi la ora 12.00”, a scris Siegfried Muresan, pe Facebook.

În context, Siegfried Mureşan a exlpicat că atunci când eu a fost negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018, a avut la dispoziţie 3 luni pentru a formula şi depune amendamente la propunerea de buget a Comisiei Europene.

„Să vă mai dau un exemplu: bugetul Germaniei pentru 2019 a fost adoptat de Guvernul de la Berlin încă din luna iulie 2018, iar Parlamentul l-a votat la sfârşitul lunii noiembrie, deci după mai bine de 4 luni”, a adăugat europarlamentarul.

„De ce face coaliţia PSD – ALDE acest lucru? Pentru că ştie că este un buget slab, construit pe cifre umflate, un buget al stagnării economice. De aceea, vrea să se adopte bugetul pe repede-înainte fără a le oferi parlamentarilor timp să analizeze, să dezbată şi să adopte în cunoştinţă de cauză bugetul. Astfel, este încălcat rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a ţării, aşa cum este prevăzut în Articolul 61 din Constituţia României”, a conchis eurodeputatul PNL.

Conducerea Parlamentului a aprobat, sâmbătă, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele au fost depuse până luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentarii au putut depune amendamente până luni, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate.

Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00.

Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici