Schimb de replici între Iliescu şi revoluţionarul Dincă la Parlament

Ion Iliescu şi revoluţionarul Dumitru Dincă, au avut, joi, un schimb de replici la simpozionul "Revoluţia română", preşedintelui de onoare al PSD reproşându-i-se că nu a amintit în discurs de ziua de 21 decembrie 1989, iar fostul preşedinte criticând modul în care acuzaţia a fost formulată.

46 afișări
Imaginea articolului Schimb de replici între Iliescu şi revoluţionarul Dincă la Parlament

Schimb de replici între Iliescu şi revoluţionarul Dincă la Parlament (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu ai amintit în discurs de 21, acolo a fost Dan Iosif, eu i-am predat ştafeta, iar acum e mort", a deschis Dincă subiectul. El s-a ridicat de la masă şi a vorbit în picioare, pe un ton foarte ridicat, în timp ce Petre Roman, Sergiu Nicolaescu şi Cazimir Ionescu încercau să îl liniştească.

Iliescu a părăsit, în acel moment, locul său de la prezidul adunării, şi a venit personal lângă Dincă, pentru a vorbi direct. În juru celor doi s-a format, imediat, un grup, de circa 20 de persoane, Iliescu fiind flancat de agenţii SPP.

"Am vorbit de ansamblu, e un pretext. Tu mă bănuieşti pe mine că eu ignor acest lucru? Aici discutăm. Nu ai decât să ei cuvântul în mod firesc, ordonat, organizat", i s-a adresat Iliescu lui Dincă.

Dincă a arătat că este necesar ca filmul rulat în debutul întâlnirii să fie "denunţat", întrucât nu făcea referire la ziua de la 21 şi la baricada de la Inter.

"Denunţaţi filmul ăsta, că nu reflectă adevărul", a spus Dincă. Iliescu a replicat: "Nu că nu reflectă, e incomplet, e o parte mai puţin reuşită. Ce motivează ieşirea ta în acest cadru? Bănuieşti pe cineva că vrea escamoteze aşa ceva? Înţeleg sesibilităţile, şi ale tale, şi ale altora".

"Nu vă dă nimeni la o parte. Voi vă daţi singuri la o parte, Asociaţia 21 a încăput pe mâna unora care nu au nimic de-a face (cu Revoluţia, n.r.)", a adăugat Iliescu, la care Dincă a răspuns: "Toţi ne-au dat la o parte, cu toată stima şi respectul pe care vi-l port". Iliescu a replicat: "Ăsta nu e respect, nu e respect".

Iliescu i-a mai spus lui Dincă faptul că intervenţia sa a fost nepotrivită şi total neavenită.

"Am aşteptat ca dumneavoastră să amintiţi de 21. V-am lăsat, aţi sărit, aţi ajuns până la execuţia lui Ceauşescu. Sunt eu nebun, ori ceva se întâmplă. Dacă nu eram nebun, nu ieşeam la Revoluţie", a spus Dincă, la care Iliescu i-a răspuns, scurt: "Da, eşti nebun", după care i-a solicitat să respecte adunarea şi să aleagă între a rămâne într-un cadru civilizat sau a pleca.

Dincă a ales, până la urmă varianta a doua, el părăsind adunarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici