Schimbarea ordinii constituţionale sau ÎNGREUNAREA puterii de stat ar putea fi pedepsite cu ÎNCHISOARE

Întreprinderea unor acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale, a îngreunării sau a împiedicării exercitării puterii de stat ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 3 ani, potrivit unui proiect depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

1031 afișări
Imaginea articolului Schimbarea ordinii constituţionale sau ÎNGREUNAREA puterii de stat ar putea fi pedepsite cu ÎNCHISOARE

Schimbarea ordinii constituţionale sau ÎNGREUNAREA puterii de stat ar putea fi pedepsite cu ÎNCHISOARE

"Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvărşire de una sau ai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", potrivit unui proiect de lege care completează articolul 397 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la Senat.

Acest demers legislativ se impune pentru că “România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, iar “lipsa unor măsuri care să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”, susţine iniţiatorul proiectului de lege.

Proiectul de lege acoperă “un vid legislativ”, incriminând anumite tipuri de acţiuni săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat ce nu sunt prevăzute, în Codul Penal, la articolul 397 (Acţiuni împotriva ordinii constituţionale) şi nici nu pot fi încadrate la art. 367 (Constituirea unui grup infracţional organizat), art. 368 (Instigare publică) sau la art. 369 (Incitare la ură sau discriminare), susţine deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, în expunerea de motive a actului normativ.

Ciuhodaru afirmă că evenimentele de la Târgu Mureş în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszl Tokes şi Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte propunerea de modificare a Codului penal, depusă la Senat.

Tudor Ciuhodaru cere Parlamentului să reglementeze “faptul că, în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi liberă exprimare, nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici