Senator PDL: Varianta de vot mixt, cu liste de compensare judeţeană, agreată şi de parlamentari USL

Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, a declarat, miercuri, că o variantă de vot mixt cu liste de compensare judeţeană la alegerile parlamentare va putea respecta şi decizia Curţii Constituţionale şi este agreată şi de parlamentari din PNL şi PSD.

278 afișări
Imaginea articolului Senator PDL: Varianta de vot mixt, cu liste de compensare judeţeană, agreată şi de parlamentari USL

Orest Onofrei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Onofrei a declarat că varianta de vot mixt cu listă de compensare judeţeană este "cea mai în regulă" întrucât respectă şi decizia Curţii Constituţionale şi votul uninominal, dar şi reprezentarea corectă a partidelor.

El a explicat că în motivarea Curţii Constituţionale în cazul deciziei de neconstituţionalitate a Legii de comasare a alegerilor se menţionează că actuala reglementare a sistemului electoral românesc are imperfecţiuni şi se impune o reconsiderare a acesteia în perspectiva alegerilor parlamentare din 2012, iar CCR subliniază că tipul de scrutin reglementat să aibă corespondent în tipurile de scrutin care se regăsesc în majoritate statelor europene.

"Sistemul de vot majoritar e doar în Anglia, la Senat în Franţa şi jumătate din Parlament în Germania. În rest, în toate celelalte ţări e vot proporţional sub diferite forme, pe listă, preferenţial pe listă, sau combinat", a spus Onofrei.

El a arătat că varianta de vot mixt cu listă de compensare judeţeană presupune că numărul colegiilor electorale se înjumătăţeşte, iar cei care candidează uninominal în colegii sunt înscrişi şi pe lista de compensare.

"În acest fel, cei care candidează sunt validaţi de votul electoratului. La votul pe listă, se ascundeau în spatele partidului unii dintre cei fără notorietate sau care nu obţineau voturi", a mai spus Onofrei.

El a arătat că este total împotriva listei de compensare naţională întrucât într-o astfel de situaţie "cei de la opincă aleargă prin colegii, iar vlădica este ales pe lista naţională".

Orest Onofrei a mai declarat că a discutat cu colegi parlamentari din PSD şi PNL care agreează acest tip de vot, mixt, cu compensare pe lista judeţeană.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat în unanimitate înfiinţarea şi componenţa Comisiei comune pentru analiza propunerilor legislative referitoare la alegerea parlamentarilor, preşedinţia acesteia urmând să fie asigurată de deputatul PDL Sulfina Barbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici