Senatorii PSD care nu au votat înlocuirea lui Geoană motivează că PSD va pierde funcţia

Senatorii social-democraţi care s-au abţinut de la votul de luni, din grupul PSD din Senat, la decizia de înlocuire a lui Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului, au argumentat că "rocada" hotărâtă de BPN va duce la pierderea funcţiei de către partid.

239 afișări
Imaginea articolului Senatorii PSD care nu au votat înlocuirea lui Geoană motivează că PSD va pierde funcţia

Mircea Geoană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Nicolae Moga, unul dintre senatorii PSD care s-au abţinut la votul asupra deciziei BPN de a-l schimba pe Mircea Geoană cu Titus Corlăţean la preşedinţia Senatului, a declarat marţi că măsura luată de conducerea partidului a fost "pripită".

"Partidul a luat o hotărâre şi o vom respecta, dar la grup au fost discuţii pro şi contra. Eu am spus că măsura asta este pripită, nu s-a făcut o analiză a consecinţelor. Eu am convingerea că astfel PSD va pierde funcţia de preşedinte al Senatului, care era ultima baricadă a opoziţiei", a declarat Moga.

El şi-a explicat reţinerea de la vot prin aceea că ar fi preferat ca liderii partidului să mai încere o cale de înţelegere cu Mircea Geoană, momentul ales pentru schimbarea acestuia nefiind oportun.

Senatorul Şerban Valeca s-a abţinut şi el la votul din grupul social-democraţilor şi a declarat că a luat această decizie tot din temerea că PSD va pierde şefia Senatului.

"Mi-a fost teamă că prin această punere pe tapet a subiectului se deschide o cutie a Pandorei, iar puterea nu va recunoaşte decizia Curţii Constituţionale. S-a şi văzut, de altfel, lucrul acesta, prin declaraţiile pe care le-au făcut liderii PDL cu privire la preşedinţia Senatului. Era clar că PDL nu va accepta ca PSD să facă pur şi simplu rocada la preşedinţia Senatului şi va încerca să îşi impună un om propriu. Eu voi respecta decizia luată de conducerea PSD şi de grup atunci când se va vota în plen, dar mi-am spus părerea la grup", a afirmat el.

Valeca a adăugat că era preferabil ca liderii PSD să mai aibă o discuţie cu Mircea Geoană, să rezolve problemele şi să nu rişte pierderea funcţiei de preşedinte al Senatului.

"Este riscant să deschidem acest front, mai ales că mai este doar un an până la alegeri. Eu am discutat şi cu juriştii noştri înainte de şedinţa de grup şi mi-au spus că, deşi există o decizie a Curţii Constituţionale în favoarea PSD, cei din PDL nu o vor respecta, mai ales că au existat şi precedente în acest sens", a mai declarat senatorul PSD.

Şi Elena Mitrea s-a abţinut la votul asupra înlocuirii lui Geoană, ea motivând că PSD riscă să dea PDL funcţia de preşedinte al Senatului.

"Eu am luat această decizie la vot pentru că nu cred că putem să dăm pur şi simplu din mână această funcţie. Este singurul lucru care ne-a mai rămas împotriva celor din PDL. Nu am luat nici partea lui Geoană şi nici nu am fost împotriva altora. Am considerat că această funcţie aparţine PSD şi nu e vorba dacă omul care o ocupă se numeşte Geoană sau altfel, ci este vorba că putem pierde această funcţie dacă mergem în plen cu înlocuirea domnului Geoană, pentru că PDL nu ne va face cadouri", a declarat Elena Mitrea.

BPN al PSD a decis luni înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăţean. Imediat după şedinţa BPN în care decizia a fost luată, în absenţa lui Geoană şi cu doar un vot împotrivă, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent şi Geoană, decizia a fost din nou supusă la vot, fiind înregistrate cinci abţineri şi niciun vot împotrivă.

După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este "pripită şi nejustificată", că aceasta face rău partidului şi este determinată de "interese meschine". Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă "o greşeală strategică", pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, "va fi oferită pe tavă" această funcţie puterii.

Luni după-amiază, PSD a solicitat oficial, în plenul Senatului, condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie cu senatorul PSD Titus Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici