Sulfina Barbu: Ponta e într-o mare eroare. În perioada cât am fost ministru s-au făcut plăţi de 190 milioane de euro

Fostul ministru al Muncii Sulfina Barbu a declarat, luni, referitor la acuzaţiile aduse de premierul Victor Ponta, că acesta "este într-o mare eroare" şi are "informaţii nefundamentate", arătând că în perioada cât a fost ministru au fost efectuate plăţi de către CE în valoare de 190 milioane de euro

425 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Ponta e într-o mare eroare. În perioada cât am fost ministru s-au făcut plăţi de 190 milioane de euro

Sulfina Barbu: Ponta e într-o mare eroare. În perioada cât am fost ministru s-au făcut plăţi de 190 milioane de euro (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)

"Este într-o mare eroare domnul prim-ministru, aşa cum ne-a obişnuit, este cu informaţiile nefundamentate. În perioada în care am fost ministru, au fost efectuate plăţi de către Comisia Europeană în valoare de 190 milioane de euro, ceea ce cred că poate fi verificat şi plăţile au fost decontate de către Comisia Europeană", a explicat Sulfina Barbu.

Ea a arătat că pe perioada mandatului său de ministru a identificat o listă de 348 de proiecte cu potenţial risc şi acea listă a fost dată către Autoritatea de management pentru a fi verificată.

"Am identificat o listă de 348 de proiecte cu potenţial risc şi acea listă a fost dată către Autoritatea de managament pentru a fi verificată de toate acele contracte şi nu au fost lansate ghidurile tocmai pentru că am identificat nereguli în proiect şi împreună cu comitetul de monitorizare şi Comisia Europeană a fost întocmită o listă de măsuri de corecţie pe Programul operaţional dezvoltarea resurselor umane tocmai pentru a fi corectate atât întârzierile, cât şi plăţile care au fost făcute în avans şi întârzieri în justificarea plăţilor în avans. Deci, lucrurile acestea au fost stabilite împreună cu cei de la Comisia Europeană în perioada de patru luni cât am stat în minister", a explicat Sulfina Barbu.

Întrebată dacă ştia de nereguli de genul cursuri de salvamari în toată ţara sau oameni care primeau salarii lunare de 10 mii de euro pentru patru ore lucrate, Sulfina Barbu a arătat că "au fost identificate în domeniul salarizării salarii foarte mari şi a dispus către organismul intermediar de la Ministerul Educaţiei care are două organisme intermediare pe POSDRU să facă verificările şi corecţiile necesare, astfel încât salarizarea să fie adusă în acord cu salarizarea profesorilor.

"Toate aceste lucruri sunt dovedite de Autoritatea de management şi pot fi verificate. Trebuie să ne uităm dacă ghidurile care au fost lansate, pentru că în perioada mandatului meu nu au fost ghiduri lansate, atunci când au fost lansate ghidurile, dacă proiectele sunt în concordanţă cu ghidurile şi dacă s-au respectat prevederile de acolo. Dar asta trebuie verificat pe fiecare proiect în parte şi pe fiecare finanţare în parte", a precizat Barbu.

Întrebată care ar fi şansele ca România să piardă finanţarea europeană, Sulfina Barbu a arătat că speră că vor fi făcute toate eforturile atât de organismele intermediare, cât şi de Autoritatea de management, astfel încât fondurile să nu fie pierdute.

"A fost o întrerupere de plăţi de o lună şi ceva, după cum ştiţi, iar pentru ce se întâmplă acum trebuie să iasă responsabili şi să spună care e situaţia la zi", a adăugat Barbu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la sediul USL, că foştii miniştri ai Muncii Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu au dat cea mai mare gaură bugetului României pe care a identificat-o până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici