Guvernul Orban rezistă. Eşec la moţiunea de cenzură din cauza absenteismului în Parlament. Votul se amână sau se anulează?

  • PSD nu a reuşit să strângă 233 de parlamentari în sala de plen. Moţiunea a eşuat prin neprezentare la vot
  • Încă nu există o confirmare dacă votul se amână sau demersul se anulează
  • Iohannis a criticat dur PSD şi a cerut parlamentarilor să nu voteze moţiunea de cenzură
  • Ludovic Orban le-a transmis miniştrilor că trebuie să fie prezenţi la moţiunea de cenzură
  • Majoritatea PSD a pierdut voturi înainte de începerea şedinţei comune de plen
  • PSD, ALDE, Pro România şi PPUSL aveau 233 de voturi, pe hârtie
16623 afișări
Imaginea articolului Guvernul Orban rezistă. Eşec la moţiunea de cenzură din cauza absenteismului în Parlament. Votul se amână sau se anulează?

Suspans la moţiunea de cenzură, Iohannis intervine în conflict, PSD pierde voturi. LIVE UPDATE: Şedinţa Parlamentului este suspendată

UPDATE: PSD îşi recunoaşte înfrângerea post-eşec. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, consideră că nu ar fi oportun ca moţiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată” să fie dezbătută şi votată în altă sesiunea parlamentară şi că „a discuta despre o nouă moţiune e mult prea devreme”.

 

UPDATE: Şedinţa Parlamentului s-a suspendat din lipsă de cvorum: au fost număraţi 226 de senatori şi deputaţi, sub numărul necesar dezbaterii şi votului unei moţiuni de cenzură.

Soarta moţiunii este încă incertă, fiind interpretări diferite legate de amânarea votului sau chiar anularea lui. Data de 31 august este ultima zi de sesiune extraordinară, de mâine, 1 septembrie, Parlamentul intră în sesiune ordinară, iar demersul nu poate fi mutat, spun liberalii.

Moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută şi votată din cauza lipsei cvorumului, fiind prezenţi doar 226 de senatori şi deputaţi, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

„Am procedat la verificarea întrunirii cvorumului legal în vederea exprimării votului asupra ordinii de zi şi a sesiunii extraordinare, acesta fiind de 226. Întrucât am constatat inexistenţa cvorumului nu am putut proceda la supunerea la vot a sesiunii extraordinare. Vă mulţumesc, declar şedinţa închisă”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Moţiunea de cenzură a fost depusă de 205 parlamentari PSD, fiind intitulată „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”.

PNL, USR, PMP şi UDMR au anunţat că nu vor participa la vot.

 

UPDATE: Surse din PSD au transmis că partidul nu poate strânge mai mult de 231 de parlamentari prezenţi la vot, ceea ce prefigurează un eşec al moţiunii de cenzură.

Şedinţa s-a reluat cu un apel nominal pentru verificarea cvorumului de şedinţă. În lipsa a 233 de parlamentari, moţiunea de cenzură nu va putea fi dezbătută şi votată, iar şedinţa se va suspenda.

O posibilitate este amânarea discutării moţiunii de cenzură mâine, 1 septembrie, la începutul sesiunii ordinare a Parlamentului, însă varianta este incertă din cauza prevederilor constituţionale legate de procedura de vot. PNL a susţinut că depunerea moţiunii în sesiune extraordinară este neconstituţională şi a sesizat CCR.

O altă variantă este anularea demersului.

 

UPDATE: Ciolacu, o nouă declaraţie, despre posibilitatea amânării moţiunii de cenzură: Dacă nu este cvorum reprogramăm votul. 

Ciolacu spune că va propune excluderea din partid a celor trei parlamentari PSD care lipsesc de la Parlament care au invocat probleme medicale: Carmen Dan, Cătălin Rădulescu şi Adrian Todor.

"Cei trei îmbolnăviţi? Domnul Todor, domnul Rădulescu şi doamna Carmen Dan. Dacă tot forţăm aşa lucrurile am să propun Comitetului Politic Naţional excluderea celor trei. Nu e niciunul bolnav”, a transmis liderul PSD.

 

UPDATE: Premierul Orban: Moţiunea este consumată

Premierul Ludovic Orban a declarat că moţiunea de cenzură depusă de 206 parlamentari PSD „este consumată” şi este în afara cadrului constituţional. El respinge acuzaţiile lui Victor Ponta că ar exista „un blat PSD-PNL”.

„Moţiunea este în afara cadrului constituţional. Aşteptăm decizia Curţii. Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată, dar trebuie aşteptată decizia CCR”, spune Ludovic Orban.

El respinge scenariul în care votul moţiunii de cenzură ar putea fi amânat şi respinge acuzaţiile lui Victor Ponta că ar exista „un blat PSD-PNL”.

„De mâine începe sesiunea ordinară, asta e o altă invenţie şi năzdrăvănie, să intri cu moţiunea într-o altă sesiune. Înţelegere în momentul în care depune o moţiune de cenzură? Ce înţelegere? E înţelegerea că ei vor să ne dea jos şi înţelegerea că noi vrem să ne apărăm”, adaugă premierul.

 

UPDATE: Marcel Ciolacu explică absenţa parlamentarilor din plen şi promite că toţi aleşii de la PSD vor fi prezenţi la ora 15.30 pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură.

Liderul PSD, iniţiatorul de facto al moţiunii de cenzură, a justificat lipsa parlamentarilor din plen prin faptul că pentru a fi respectate legile de protecţie sanitară, nu puteau fi în sală 465 de deputaţi şi senatori.

„Toată lumea este prezentă. Ca să respecţi legile ţării nu poţi să bagi 465 de parlamentari în plen. Toţi de la Partidul Social Democrat vor fi prezenţi”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

UPDATE: UDMR anunţă că vine în plen, dar nu votează moţiunea. 

Parlamentarii UDMR nu vor vota moţiunea de cenzură deoarece este o luptă de putere între PSD şi PNL, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

„Am înţeles de la PSD că au majoritate fără noi, asta înseamnă că există şi cvorum. Dacă ai majoritate, ai şi cvorum. În ce priveşte moţiunea, e lupta pentru putere între PSD şi PNL. Din aprilie până săptămâna trecută, în foarte multe situaţii, PNL şi PSD sunt foarte apropiaţi. Merg împreună, mai ales când, ca să citez un contemporan, vine cineva cu cretinismul <furatul Ardealului> sau alte cretinisme, atunci ei sunt foarte rapizi. Merg înainte, se aruncă la vot, fac majorităţi. Azi trebuie să lăsăm să se descurce ei cu această moţiune”, a anunţat, la Digi24, Kelemen Hunor.

El mai spune că, „într-un mod extrem de viclean, fiecare încearcă să îi atragă în acest război”.

„Când vom ajunge la vot vom spune prezent, dar nu vom vota, aşa cum am mai făcut de câteva ori”, a precizat Kelemen Hunor.

 

UPDATE: La ora 14.00 a început spectacolul moţiunii de cenzură în Parlament cu o pauză. În absenţa parlamentarilor de la Putere, dar şi ai Opoziţiei, PSD nu a reuşit să strângă în sala de plen nici măcar 233 de parlamentari.

Şedinţa a fost suspendată până la ora 15.30 din lipsă de cvorum. PSD trebuie să aducă într-o oră circa 60 de parlamentari pentru a completa numărul necesar începerii şedinţei. Cum şansele sunt mici, votul la moţiune ar putea fi amânat.

La deschiderea şedinţei convocată pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură au fost anunţaţi 170 de deputaţi şi senatori prezenţi, din totalul de 465.

După o consultare dintre liderii grupurilor parlamentare, şedinţa a fost suspendată o oră.

Dacă se va constata că prezenţa nu este suficientă, este posibilă o amânare a votului la moţiunea de cenzură.

Premierul Ludovic Orban şi miniştrii din cabinetul său sunt prezenţi în sala de plen a Parlamentului.

Orban afirmase că poziţia politică a liberalilor este foarte clară - „noi nu participăm la această poţiune de cianură”.

Şi parlamentarii PMP şi USR au anunţat că nu vor fi prezenţi în sală.

Senatorul PSD Carmen Dan a anunţat pe Facebook că absentează de la şedinţa Parlamentului în care se votează moţiunea de cenzură, deoarece se află în autoizolare pentru că mama sa a fost testată pozitiv cu noul coronavirus.

Pentru ca Guvernul să fie demis, este necesar ca minimum 233 de parlamentari să voteze în favoarea moţiunii de cenzură.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Dacă îţi plac pariurile, ai ocazia acum să-ţi exersezi şansele pe Ciolacu şi Orban. Atenţie însă la cifre. Cele de pe hârtie te pot păcăli. Pentru ca moţiunea să treacă e nevoie de cel puţin 233 de voturi.

Ori partidele care susţin moţiunea, PSD, Pro România, ALDE şi PPUSL adună, în acest moment, pe hârtie, exact 233 de parlamentari. Socoteala de pe hârtie nu se potriveşte însă cu cea reală. În realitate, PSD pierde voturi de la o oră la alta. Cel puţin 4 până acum. Potrivit unor surse social-democrate,  Carmen Dan, Adrian Todor, Cătălin Rădulescu şi Valeriu Steriu nu vor fi prezenţi la vot.

În ciuda faptului că Sorin Grindeanu a avertizat că senatorii şi deputaţii PSD care vor lipsi nemotivat vor fi exclusi din partid.

Social democraţii speră în ajutorul minorităţilor, de la care au mai primit câte 7, 8 voturi şi cu alte ocazii. Celelalte formaţiuni s-au aliat cu Orban. PNL, USR şi PMP nu vor participa la vot, iar UDMR a dat de înţeles că nu va vota moţiunea de cenzură într-o asemenea perioadă.

Kelemen Hunor va anunţa oficial dacă UDMR participă sau nu la vot şi cum votează, chiar înainte de începerea şedinţei comune de plen. Marcel Ciolacu are şi un nume de premier în geantă. Dacă va fi nevoie, PSD îl va propune, potrivit unor surse parlamentare, pe Leonardo Badea acum viceguvernator al Băncii Naţionale a României.  

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici