Tăriceanu a încurcat noul pod de la Agigea cu cel vechi: Vin de la Bucureşti şi ştiu mai mult ca voi - AUDIO

Călin Popescu Tăriceanu, care a mers joi pe noul pod de la Agigea, ce traversează Canalul Dunăre-Marea Neagră, a crezut că se află de fapt pe vechiul pod, de pe DN39, şi s-a contrazis cu jurnaliştii care i-au explicat că a încurcat podurile, spunându-le: "Vin de la Bucureşti şi ştiu mai mult ca voi"

3344 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu a încurcat noul pod de la Agigea cu cel vechi: Vin de la Bucureşti şi ştiu mai mult ca voi - AUDIO

Tăriceanu a încurcat noul pod de la Agigea cu cel vechi (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi vicepremierul Liviu Dragnea au mers, joi, să verifice stadiul lucrărilor la noul pod de la Agigea care traversează Canalul Dunăre - Marea Neagră şi face legătura între DN 39 şi A4.

Tăriceanu a stat de vorbă cu reprezentanţii constructorului, care i-au prezentat date tehnice privind acest proiect, după care a fost rugat de jurnalişti să îşi exprime părerea despre noul pod, el spunându-le că este vechiul pod, care a fost reabilitat.

Ziariştii au încercat să îi explice că a încurcat podurile, însă Tăriceanu i-a contrazis din nou: "Eu vin de la Bucureşti şi ştiu mai mult decât voi!”.

"Eu am vrut să mă lămuresc cu privire la schemele de încărcare pentru verificarea pe care este normal să o facă constructorul înainte de darea în funcţiune. Sunt în total şapte teste, pentru rezistenţa la înconvoiere şi la torsiune. Aţi înţeles ce înseamnă asta? Nu aţi înţeles! (...) Mă bucur pentru că lucrarea este practic terminată şi urmează să fie dată în funcţiune. Este o lucrare extrem de spectaculoasă, de artă de inginerie, cu o estetică foarte modernă. Sunt lucrări care trebuiesc periodic întreţinute", a spus Tăriceanu.

Continuând dialogul cu jurnaliştii care i-au explicat că nu este vorba despre podul hobanat care a funcţionat şi înainte şi a trecut prin lucrări de întreţinere, ci despre un pod nou, Tăriceanu a răspus: "Este un pod parţial nou!”.

El a spus că ştie pentru că a mai trecut pe acest pod şi a tăcut încurcat când jurnaliştii i-au arătat podul vechi, aflat la câteva sute de metri în aval.

În ajutorul lui Tăriceanu a intervenit vicepremierul Liviu Dragnea.

"Până la urmă e cel mai mare pod hobanat din România, ce face legătura între nordul şi sudul Portului Constanţa şi, de asemenea, face legătura cu A4, varianta ocolitoare a municipiului Constanţa şi se evită trecerea prin Lazu şi Agigea. (...) Mai urmează acum şi infrastructura şi drumurile de acces. Este o investiţie extrem de importantă pentru Constanţa şi toată zona de aici. Este până la urmă o lucrare de artă cu care Constanţa o să se mândrească”, a declarat Liviu Dragnea.

La eveniment era aşteptat şi premierul Victor Ponta, care ar fi urmat să ajungă cu elicopterul şi care şi-a anulat vizita din cauza ceţii.

La vizita lui Tăriceanu şi Dragnea au luat parte câteva sute de persoane, localnici şi susţinători ai PSD, aduse cu microbuzele.

În prezenţa celor doi, constructorii au făcut teste de rezistenţă a podului, fiind aduse 36 de camioane. Constructorii spun că în urma acestor teste de rezistenţă a structurii, care au început de marţi, vor fi făcute ultimele reglaje ale hobanelor.

Constructorii le-au prezentat oficialilor informaţii despre construcţia podului, fără a putea preciza o dată exactă la care va fi dat în folosinţă pentru că drumul cu două benzi, construit în continuarea podului rutier şi care va face joncţiunea cu DN39, în apropierea intrării în staţiunea Eforie Nord, nu este încă gata.

Lucrările la podul de la Agigea au început în iulie 2010, după ce au fost întârziate mai bine de jumătate de an din cauza contestaţiilor depuse la procedurile de atribuire a lucrărilor şi a selectării consultantului. Firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea podului este Bilfinger Berger Baugesellschaft, iar valoarea contractului este de 3,8 milioane de euro, fără TVA.

Podul rutier la kilometrul 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră, cu o structură de tip hobanat, este cel mai mare pod de acest gen din România.

Potrivit datelor furnizate de CNADNR, podul are o lungime totală de 360 de metri, o deschidere centrală de 200 de metri şi lăţimea de 17,4 metri, permiţând circulaţia pe patru benzi. Înălţimea liberă sub tablierul podului în axul Canalului Dunăre - Marea Neagră este de 18,4 metri.

Valoarea totală a contractului de finanţare pentru întregul proiect ”Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa” este de 191.797.112 de lei. Lucrările au inclus şi construcţia unui drum cu două benzi care face legătura între pod şi DN39, în apropierea intrării în staţiunea Eforie Nord. Lucrările au finanţate prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi din fonduri structurale ale Uniunii Europene şi de la bugetul statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici