Băsescu: Sunt bucuros pentru voturile din Parlament. Dacă s-ar fi produs consecvent, eram în Schengen - DECLARAŢIILE preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că salută iniţiativa lui Klaus Iohannis şi Victor Ponta care a dus la voturile de marţi din Parlament, menţionând că dacă aceasta s-ar fi produs consecvent, când instituţiile abilitate au avut astfel de solicitări, România ar fi fost în Schengen.

5824 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sunt bucuros pentru voturile din Parlament. Dacă s-ar fi produs consecvent, eram în Schengen - DECLARAŢIILE preşedintelui

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Băsescu a afirmat că salută iniţiativa preşedintelui ales, Klaus Iohannis, şi a premierului Victor Ponta de a accelera procesul de respingere în Parlament a Legii amnistiei şi graţierii şi de a se răspunde pozitiv solicitărilor Justiţiei în cazul unor parlamentari.

"Vă asigur că dacă acest lucru s-ar fi produs în mod consecvent ori de câte ori instituţiile abilitate au avut astfel de solicitări, România ar fi fost în Spaţiul Schengen. Mă bucur mult că în urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor şi că nu se se pot aşeza deasupra legii doar că sunt parlamentari", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

"Este, dacă vreţi, un regret al meu că n-am reuşit să-i conving în cei 10 ani de mandat cât de important este să nu blocheze justiţia. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Sper că de acum înainte vor fi consecvenţi pe astfel de probleme şi că vor crea partenerilor noştri convingerea că nu a fost doar o întâmplare de teama votului popular din 16 noiembrie, ci că au înţeles faptul că Parlamentul şi parlamentarii nu se află deasupra legii", a mai spus Băsescu.

 

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

Despre numirea ministrului de Externe:

- În primul rând, cu privire la numirea celor doi miniştri: Am decis să fac numirea simultan pentru ministrul de Cultură şi cel de Externe. În momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de Externe.

- Vreau să fac o precizare. Am discutat cu domnul ambasador Mihnea Motoc şi l-am asigurat de toată deschiderea mea în legătură cu numirea lui în funcţia de ministru de Externe. Deşi eu am semnat decretele de aseară, trebuie duse până la capăt procedurile privind riscul de incompatibilitate.

- Mai întâi trebuie să-şi dea demisia din funcţiile sale prezente. Funcţia de membru al Guvernului e incompatibilă cu orice altă funcţie de autoritate cu excepţia celei de deputat sau senator ori alte situaţii prevăzute în Constituţie. În momentul de faţă domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea trebuie să existe emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador.

- Nu există niciun dubiu în privinţa competenţei domnului Motoc. Însă decretul de numire nu se publică în Monitor până nu se publică decretul de revocare din funcţia de ambasador.

Despre cererea făcută pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru Cristian David:

- Decizia mea nu înseamnă că domnul Cristian David este vinovat, el va merge în faţa procurorilor pentru a clarifica dacă a primit sau nu mita pentru înlesnirea obţinerii titlului de proprietate.

Despre mărirea efectivelor de militari români din Afganistan:

- La solicitarea ministrului Apărării şi a domnului prim-ministru, am aprobat un memorandum prin care pentru 2015 România îşi măreşte contribuţia cu militari în Afganistan cu maxim 450 de militari.

Despre votul din diaspora la alegerile prezidenţiale:

- Cu toţii am văzut împiedicarea exercitării dreptului la vot în străinătate - în Londra, Paris, în Italia, la Torino, şi în Spania. De la momentul închiderii voturilor am cerut informaţii de la toţi ambasadorii. Am primit în copie toate solicitările pe care le-au făcut  premergător campaniei electorale, în timpul acesteia şi între turul I şi II. Toţi ambasadorii au solicitat prin Ministerul de Externe mărirea numărului de secţii de votare.

- Românii să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de creştere a numărului de secţii de votare, inclusiv, repet, ambasadorul de la Berlin.

Despre proiectul de buget pe 2015:

- Cer în mod expres ca Guvernul să prezinte proiectul de buget. Sunt nevoi consistente legate de mărirea taxelor, de alocările pentru proiecte culturale, de mediu. Sunt lucruri extrem de importante.

Despre proiectele aprobate în această săptămână în Parlament:

- Salut iniţiativa lui Klaus Iohannis şi a lui Victor Ponta de a accelera procesele derulate în Parlament privind respingerea legii graţierii şi amnistiei, precum şi răspunsul pozitiv la cererile DNA privind arestarea şi percheziţiile unor membri ai Parlamentului. Dacă acest lucru s-ar fi produs consecvent, România ar fi fost în Spaţiul Schengen. Mă bucur că în urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci că legea e stăpânul lor. Este un regret al meu că n-am reuşit să-i conving în zece ani de mandat cât de important este să nu blocheze Justiţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici