Turcan: Legea audiovizualului nu va rămâne în forma adoptată tacit, ci va fi rediscutată la Senat

Deputatul PDL Raluca Turcan precizează că proiectul de modificare a Legii audiovizualului va fi rediscutat la Senat, ea exprimându-şi speranţa că articolele vor fi reformulate în spiritul modificărilor din Comisia de cultură a Camerei, nepreluate ca urmare a adoptării tacite a textului legislativ.

24 afișări

"Din păcate, Legea audiovizualului cu modificările făcute în Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor a fost adoptată tacit, nefigurând pe lista de vot. Prin urmare, amendamentele prin care această iniţiativă a fost substanţial îmbunătăţită în Comisie nu au fost preluate. Legea va fi rediscutată la Senat unde, împreună cu colegii din Comisia pentru Cultură, sper să reformulăm articolele, în spiritul modificărilor din Comisia de la Cameră, astfel încât proiectul să nu apară ca o îngrădire a libertăţii de exprimare, ci să fie un instrument optim de reglementare și corectare a problemelor din dezbaterea media din acest moment", a menţionat Turcan, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit Ralucăi Turcan, preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei, "obiectivul legii este să îmbunătățească calitatea spațiului audiovizual şi a dezbaterilor politice, începând cu problemele legate de protecția minorului și până la obligația tuturor furnizorilor de servicii media de a asigura libertatea de exprimare şi exprimarea pluralistă de idei".

"În ceea ce priveşte discuţia din mass-media legată de cuantumul amenzilor stabilite prin acest proiect, cred că se impun două precizări. Dezbaterea despre modificările necesare la Legea audiovizualului este mai largă şi în niciun caz nu cred că este util să fie limitată doar la dimensiunea amenzilor. În al doilea rând, aşa cum am mai spus, rediscutarea amenzilor are în vedere principiul gradualizării sancţiunilor în funcție de repetarea aceluiaşi tip de abateri, un element care a plecat chiar din observațiile reprezentanților mass-media, şi nu majorarea plafonului", a mai spus ea.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă privind modificarea Legii audiovizualului, iniţiată de deputaţii PDL Raluca Turcan, Brânduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit deoarece termenul de dezbatere şi vot final, stabilit pentru 21 aprilie, a fost depăşit.

Comisia de Cultură a propus adoptarea proiectului, însă cu amendamente care nu se iau în considerare în cazul adoptării tacite.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar Senatul este decizional.

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002, semnată de Raluca Turcan, Cezar Preda, Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac, a fost adoptată în 30 martie 2011, cu 9 voturi "pentru" şi 2 "abţineri", de Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Una dintre cele mai importante modificări aduse prin proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este introducerea posibilităţii ca membrii CNA să poate aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.0000 de lei posturilor de televiziune şi radio, pentru acte de cenzură şi ingerinţe editoriale. Astfel, articolului 6 din actuala Lege a audiovizualului i s-a dat un regim sancţionatoriu, ceea ce nu era prevăzut până în prezent în legislaţia audiovizualului.

La momentul respectiv, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a declarat că prin introducerea unui regim sancţionatoriu în cazuri de cenzură şi ingerinţe editoriale s-a urmărit respectarea Constituţiei. "Ingerinţa şi cenzura sunt interzise şi atunci mi se pare normal ca, dacă sunt interzise prin Constituţia României, să existe şi o sancţiune măcar cu o amendă în Legea audiovizualului", a declarat Raluca Turcan.

Întrebată dacă deciziile conducerilor editoriale ale posturilor de radio şi TV ar putea fi considerate acte de cenzură şi ingerinţe editoriale, Raluca Turcan a spus că în Legea audiovizualului este definit clar "ce înseamnă ingerinţă".

În mod concret, articolul 6 din Legea audiovizualului prevede că "(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă. (2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege. (3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine. (4) Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România. (5) Nu constituie ingerinţe prevederile cuprinse în codurile de conduită profesională pe care jurnaliştii şi furnizorii de servicii media audiovizuale le adoptă şi pe care le aplică în cadrul mecanismelor şi structurilor de autoreglementare a activităţii lor, dacă nu contravin dispoziţiilor legale în vigoare".

O altă noutate adusă de proiectul legislativ care modifică actuala Lege a audiovizualului este aceea a "gradualizării" amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor de televiziune şi radio.

O altă noutate a proiectului legislativ este aceea că televiziunile vor putea să folosească filmările cu camera ascunsă în condiţii mai restrictive decât în prezent, respectând prevederile Codului penal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici