Un deputat de Mureş ripostează faţă de solicitarea de dialog propusă de un partid autonomist pentru Klaus Iohannis: ”Este o mojicie”

Deputatul PMP Marius Paşcan a declarat pentru MEDIAFAX că solicitarea PPMT preşedintelui Iohannis de a iniţia un dialog pe tema autonomiei este ”o mojicie”, subliniind că, de fapt, în Transilvania românii au ajuns să fie trataţi ca cetăţeni ”de rangul doi” de către maghiari.

1387 afișări
Imaginea articolului Un deputat de Mureş ripostează faţă de solicitarea de dialog propusă de un partid autonomist pentru Klaus Iohannis: ”Este o mojicie”

Un deputat de Mureş ripostează faţă de solicitarea de dialog propusă de un partid autonomist pentru Klaus Iohannis: ”Este o mojicie”

”Este o mojicie, pur şi simplu, şi traducând ceea ce spune acest Szilágyi Zsolt, îi transmite preşedintelui, transmite României, transmite capitalei: ”Sunteţi nişte hoţi, nişte corupţi şi noi vă chemăm să dialogaţi cu noi”, adică este şi o fractură de logică. Pe de o parte, insultă, pune nişte etichete deloc onorante şi, mai apoi, cheamă la dialog. (...) Cum, din moment ce sunt corupţi, infractori şi promovează o politică destructivă, cum îi mai chemi apoi la dialog. Implicit pe preşedintele României îl consideră în această tagmă a capitalei, pentru că şi preşedintele României îi reprezintă pe români din capitală, de la Palatul Cotroceni”, este replica deputatului de Mureş Marius Paşcan, după ce preşedintele PPMT Zsolt Szilágyi a spus, în scrisoarea trimisă preşedintelui Klaus Iohannis că Transilvania consideră Bucureştiul ”un centru corupt şi ineficient de putere”, însă doreşte ca şeful statului să iniţieze şi modereze un dialog româno-maghiar pe tema autonomiei.

Paşcan a afirmat că tema autonomiei este ”resuscitată” din când în când de toate partidele politice ungureşti, catalogând această cerinţă o ”pretenţie teritorialistă cu caracter xenofob”.

”Vedeţi aşa resuscitate din când în când aceleaşi mesaje care, într-un fel sau altul, privesc toate partidele politice care reprezintă maghiarimea din Transilvania, câtă vreme şi PPMT, şi UDMR, şi Consiliul Naţional Secuiesc, şi celelalte formaţiuni politice ale maghiarimii, toate au un ţel comun: Ruperea României pe enclave etnice. Şi se validează din când în când această pretenţie teritorialistă, cu caracter xenofob”, a mai spus Paşcan.

Deputatul de Mureş a mai afirmat că în judeţul pe care îl reprezintă, maghiarii şi românii au drepturi egale, însă mai degrabă românii ajung să fie consideraţin cetăţeni ”de rangul doi”, de câtre maghiar, care sunt învăţaţi, de mici, să trăiască divizaţi.

”Cu certitudine au drepturi egale cetăţenii de etnie maghiară cu toţi ceilalţi cetăţeni. Problema este că mai degrabă sunt de rangul doi cetăţenii români. (...) Toată politica pe care o promovează partidele maghiare, PPMT, dar şi UDMR şi celelalte este de a separa etnic copii. Sunt învăţaţi să trăiască separat, li se spune că sunt superiori. (...) Se izolează, ca nu cumva să se infecteze, să nu aibă parte de o infecţie etnică, coabitând în şcoli şi învăţând împreună, respectându-se reciproc”, a conchis Paşcan.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania i-a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere acestuia să iniţieze şi să modereze un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie din structura administrativă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici