UNPR discută la Braşov strategia pentru alegeri şi cea parlamentară, după ce Dragnea le-a prezentat limitele cooperării şi a anunţat în numele lor poziţia privind alegerea primarilor

Comitetul Naţional Executiv al UNPR discută la Braşov strategia pentru alegerile din 2016, după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat public atât cadrul la care se va limita cooperarea electorală PSD-UNPR, cât şi poziţia partidului lui Gabriel Oprea privind alegerea primarilor în 2 tururi.

3419 afișări
Imaginea articolului UNPR discută la Braşov strategia pentru alegeri şi cea parlamentară, după ce Dragnea le-a prezentat limitele cooperării şi a anunţat în numele lor poziţia privind alegerea primarilor

UNPR discută la Braşov strategia pentru alegeri, după ce Dragnea le-a prezentat limitele cooperării şi a anunţat în numele lor poziţia privind alegerea primarilor (Imagine: UNPR/ Mediafax Foto)

Liderii UNPR se reunesc sâmbătă la Braşov pentru a dezbate relaţia partidului cu PSD şi strategia electorală. Discuţiile vin după ce social-democraţii au anunţat, prin vocea lui Liviu Dragnea, că din punctul de vedere al PSD alianţa cu ALDE şi UNPR din Parlament se păstrează.

Răspunsul formaţiunii lui Gabriel Oprea la această colaborare parlamentară pe care PSD a prezentat-o ca de la sine înţeleasă a fost să arate că i se pare "firesc" să se rupă de PSD în cadrul grupurilor parlamentare comune din cadrul Camerei Deputaţilor şi Senatului, o ameninţare mai veche a UNPR, dar neconcretizată până în acest moment.

Răspunsul lui Dragnea la această posibilitate a fost că decizia UNPR pe această temă nu este foarte importantă. ''Poate-şi fac grup separat sau nu, asta-i mai puţin important, asta e o chestiune de procedură", a spus Dragnea, la Sinaia, la finalul Comitetului Executiv PSD.

La Senat, reprezentanţii UNPR reprezintă în acest moment 25% din Grupul PSD. Dacă toţi senatorii actuali ai UNPR ar părăsi grupul şi nu ar fi racolaţi de pesedişti, PSD ar avea 60 de voturi, iar PNL 53. Situaţia este mai bună pentru PSD la Camera Deputaţilor, unde împreună UNPR şi PSD au 180 de voturi, din care 43 vin de la partidul condus de Gabriel Oprea.

În ceea ce priveşte acordul cu UNPR în vederea celor două scrutine programate pentru anul acesta, Dragnea a spus că la alegerile locale se vor face alianţe la nivelul organizaţiilor locale sau judeţene, în funcţie de caz. "În ceea ce priveşte politica de alianţe a Partidului Social Democrat, am decis că vom propune UNPR-ului un proiect de acord de colaborare care să de posibilitatea tuturor organizaţiilor PSD şi respectiv UNPR ca acolo unde consideră că este eficient pentru procesul electoral şi se măresc şansele de câştig în alegeri pot încheia alianţe electorale în condiţiile pe care le consideră cele mai bune din punctul de vedere al şanselor de câştig. De asemenea, o să propunem un astfel de acord şi colegilor din ALDE, care să cuprindă aceleaşi condiţii" a declarat, joi seara, preşedintele PSD.

Pentru scrutinul parlamentar PSD va avea discuţii cu UNPR pentru a decide termenii viitoarei colaborări. "Erau două variante: varianta tip USL, în care de sus până jos,de la Bucureşti până la cea mai mică comună din România erau liste comune obligatorii şi candidaţi comuni, sau varianta în care se dă posibilitatea fiecărei organizaţii judeţene sau locale să încheie astfel de alianţe. Este acelaşi lucru. Şi pentru parlamentare, după alegerile locale, vom avea o discuţie cu UNPR-ul să vedem cum stabilim şi cum decidem colaborarea pentru alegerile parlamentare", a precizat Dragnea, în condiţiile în care Oprea a cerut o treime din locurile de pe liste.

Totodată, vineri, Liviu Dragnea s-a pronunţat în numele UNPR pe tema alegerii primarilor în două tururi, anunţând poziţia formaţiunii conduse de Gabriel Oprea la discuţiile de săptămâna viitoare cu premierul Dacian Cioloş.

''PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiţii nu ştiu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloş se mai poate gândi că mai are rost să iniţieze în vreun fel sau altul o ordonanţă sau proiect de lege în condiţiile în care o largă majoritate din Parlament nu susţine această idee'', a spus Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă.

UNPR nu anunţase public însă nicio decizie pe această temă însă, discuţiile fiind doar în cadrul negocierilor neoficiale. ''O decizie definitivă în ceea ce priveşte tipul de alegeri agreat de partidul nostru va fi luată sâmbătă, în cadrul şedinţei Comitetului Naţional Executiv al UNPR, care va avea loc la Braşov'', au postat reprezentanţii UNPR pe pagina de Facebook a partidului imediat după declaraţia lui Dragnea.

Discuţiile şi relaţia dintre cele două partide sunt complicate de situaţia dificilă în care se găseşte Gabriel Oprea. Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.

Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul şef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Liderul UNPR le-a cerut senatorilor să îi ridice imunitatea, fără să îşi arate însă disponibilitatea de a demisiona. Dragnea a declarat că PSD va vota în favoarea solicitării DNA în ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea. Dincolo de declaraţiile oficiale, votul în cazul celor care au probleme cu justiţia este secret cu bile şi se decide de cele mai multe ori prin negocieri individuale, cu atât mai mult cu cât numărul mai mic al aleşilor din Senat permite aceste "aranjamente".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici