UPDATE2 Boc: Deşi nu eram obligat, am plătit 2.130 lei deplasarea fiicei şi nepotului cu elicopterul

(adaugă declaraţii ale premierului Boc în paragrafele 11-13)

17 afișări

Premierul Emil Boc a declarat că a achitat din bani personali suma de 2.130 lei reprezentând contravaloarea deplasării pentru fiica sa cea mică şi pentru un nepot, minori care l-au însoţit marţi pe şeful Executivului de la Braşov la Bucureşti într-un elicopter al Serviciului Român de Informaţii.

Premierul Emil Boc a revenit la Bucureşti, din o vizită efectuată la Braşov, cu un elicopter al SRI în care se aflau şi doi copii. Imagini prezentate de Realitatea TV îl arată pe premier coborând dintr-un elicopter alături de doi copii, cu care s-a urcat în maşina din coloana oficială.

Premierul Boc a precizat marţi, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că a fost vorba de fiica sa cea mică, Patricia, şi de un nepot, pe nume Tudor, cărora le-a fost achitată călătoria chiar de către şeful Guvernului.

"Pentru transportul celor doi am plătit factura 1451, din data de 12 iulie, suma 2.130,60 lei, cu chitanţa 42555, sumă calculată de reprezentanţii SRI", a spus Emil Boc.

El a precizat că s-a grăbit spre Bucureşti, pentru a pregăti şedinţa Guvernului de miercuri, şi pentru a avea timp suficient în acest scop a optat pentru călătoria cu elicopterul.

"Puteam foarte bine să mă fac şi să nu plătesc acest transport, spunând «sunt membri ai familiei şi în general membrii familiei ştim bine că nu trebuie să plătească sau sunt scutiţi în principiu»", a arătat premierul Boc.

El a adăugat că pentru a evita orice "discuţie publică", a solicitat să plătească transportul celor doi membri ai familiei sale.

Emil Boc a afirmat că legea de funcţionare a SRI permite asigurarea unor astfel de servicii şi altor persoane, care nu sunt demnitari.

"În temeiul art. 6, alineatul ultim, din Legea SRI, unde se poate face cerere contra cost, am achitat suma de bani aferentă plăţii celor doi minori care m-au însoţit, fiica cea mică şi nepoţelul. În cadrul unor misiuni oficiale, când un demnitar e prezent, chiar dacă puteam să spun că nu plătesc, am preferat, fără nici urmă de îndoială, să plătesc", a declarat Boc.

Legea privind organizarea şi funcţionarea SRI stabileşte, la art. 6, alin. e), că "SRI poate asigura protecţie antiteroristă şi altor persoane, la cererea acestora, potrivit tarifelor convenite".

Primul-ministru a revenit cu o nouă intervenţie telefonică pe acelaşi post de televiziune, afirmând că este pentru prima dată în România când un demnitar plăteşte transportul pentru persoane care îl însoţesc într-o călătorie. Boc a adăugat că a plătit 2.113,6 lei pentru transportul pentru cei doi minori.

Boc le-a cerut jurnaliştilor să-i dea un exemplu de demnitar care să mai fi făcut un astfel de gest şi a evocat drept contra-exemplu "o deplasare la mare cu elicopterul a lui Adrian Năstase", pentru care Emil Boc, la acea dată deputat, l-a şi interpelat pe fostul premier.

"Dacă nu aş fi plătit, ar fi fost un scandal naţional", a mai spus primul-ministru, care a opinat că, în cazul unei misiuni oficiale şi dacă "situaţia o impune", un demnitar poate călători cu persoane apropiate într-un elicopter oficial, cu condiţia să le achite călătoria.

Premierul Emil Boc s-a aflat, marţi, în judeţul Braşov, unde a asistat la inaugurarea fabricii de componente aeronautice Premium Aerotec de la Ghimbav, de unde a revenit în cursul după-amiezii.

Boc are două fiice, Cezara, în vârstă de 15 ani, şi Patricia, de 12 ani.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat agenţiei MEDIAFAX că, marţi dimineaţă, înainte de a pleca spre Braşov, şeful Guvernului a achitat către SRI contravaloarea transportului pentru cei doi copii, care au venit cu el de la Braşov la Bucureşti.

Ea a arătat că situaţia a fost "de aşa natură" că premierul a trebuit să călătorească împreună cu cei doi copii la întoarcere şi a achitat toate costurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici