VIDEO. Gândurile lui Cristoiu: „De luni dimineaţa se schimbă totul. Pentru PNL, USR e cel mai mare pericol”

Analistul politic Ion Cristoiu a afirmatjoi că dacă liberalii nu vor coopta USR la guvernare sunt terminaţi, susţinând că, din informaţiile sale, după alegeri, partidul lui Dan Barna va trece la atac, deoarece noii guvernanţi sunt puşi pe jaf, lucru de care Klaus Iohannis ar trebui să-şi dea seama.

23337 afișări

Ion Cristoiu a declarat că Guvernul Orban va supravieţui până la alegerile parlamentare şi a criticat planurile acestuia de a transforma într-o afacere redenumirea unor instituţii, precum Poliţia Română.

“El supravieţuieşte din nenorocire pentru el. Dacă nu reuşesc să coopteze la guvernare USR-ul sunt terminaţi, nu de către PSD, ci de USR (...) Dar este limpede că de luni dimineaţa şi, ştiu şi din mai multe surse, ei vor trece la atac şi îi vor mânca pe cei de la PNL care, alt lucru foarte grav, şi Klaus Iohannis ar trebui să-şi dea seama, sunt puşi pe jaf. Acea idee a ministrului de Interne că să schimbe numele, păi ca să schimbi numele Poliţiei şi pui Poliţie Naţională, înseamnă o afacere pentru că trebuie să schimbi maşini, echipamente, adică… ei nu trebuie să creadă că nu se vede”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a subliniat că reconfirmarea lui Dan Barna la şefia USR arată că electoratul său nu a văzut la prezidenţiale un eşec al acestuia.

“Aveţi o confirmare a faptului că electoratul USR ştie că Barna n-a pierdut, atenţie, deci faptul că l-a confirmat.., dar, repet, din faptul că nu spune… PNL şi Klaus Iohannis cred că ştiu că ei ştiu. Părerea mea este că a judeca acum ce se întâmplă acum până duminică seara este total greşit pentru că luni dimineaţa se schimbă totul”, a susţinut analistul politic.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu a spus că PLUS nu are ce căuta lângă USR şi că nu crede într-o fuziune a celor două formaţiuni.

“Eu, dacă vreţi o părere a mea, este că PLUS nu are ce căuta. PLUS este un partid făcut de Dacian Cioloş, un partid la fel de vechi ca şi PNL, pe aceeaşi structură. Nu văd logodna cu Dacian Cioloş. USR-ul da, USR-ul poate să câştige cu acest altfel de politică care reprezintă un electorat… Altfel e o povară, cum să preia Cioloş, că Cioloş e şi el vechi. A fost şef peste tot, a fost ministru, subsecretar stat…”, a explicat jurnalistul.

În opinia sa, cel mai mare pericol pentru PNL este USR care îi va ataca pe liberali la propriul electorat, prin devoalarea neregulilor guvernării.

“Pentru PNL, USR este cel mai mare pericol. Nu PSD-ul pentru că USR-ul e riscul pentru PNL să fie lampa aia de veghe, nu-i aşa? PNL-ul, în această săptămână, e un fel de PSD, nu-i nicio diferenţă, da? Uită că e USR-ul. PSD-ul nu poate critica PNL-ul că îşi ia ibovnicele, că vrea să privatizeze, că vrea să schimbe uniforme pentru că şi el PSD-ul face la fel. Dar dacă ai un al treilea partid care nu face la fel? Va scoate în evidenţă tot ce faci tu şi nu a făcut el, că ăla nu păcătuieşte, ăla îi mănâncă”, a susţinut analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că au apărut deja semnale că useriştii îi percep pe liberali tot un fel de PSD, dar nu exclude posibilitatea ca PNL să remanieze Guvernul şi să-i elimine pe cei care i-ar putea afecta imaginea.

“Ori PNL-iştii, poate la indicaţia lui Klaus Iohannis, se schimbă în sensul că fac acum o remaniere şi încep şi elimină şi sunt sub control, poate a lui Klaus Iohannis că aşa a zis, să nu facă cumva afaceri. Dacă vă uitaţi deja în presa USR-istă apar semnale că ei seamănă tot mai mult cu PSD. Adică toată această aşa numită depesedizare ca să-şi aducă... PSD-ul nu va spune nimic că şi ei fac la fel. Adică e un fel de rotativă. Dar dincolo, USR-ul este foarte primejdios că îi atacă la electoratul lor”, a mai spus jurnalistul.

Dan Barna a fost reconfirmat miercuri în funcţia de preşedinte al USR, în urma unui vot online dat de peste 9.000 de membri ai partidului. El a declarat că, pe termen scurt, o fuziune a partidului cu PLUS este puţin probabilă, obiectivul fiind întărirea Alianţei USR PLUS în perspectiva alegerilor locale. La rândul său, liderul PLUS, Dacian Cioloş a afirmat că nu urmăreşte "să înhaţe" vreun partid sau vreo Alianţă şi doreşte să continue colaborarea cu USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici