Wikileaks - Gitenstein: Guvernul din România arată ca o raţă care şchioapătă

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a apreciat într-o cablogramă atribuită ambasadei şi care ar fi fost obţinută de Wikileaks, potrivit ziarului Adevărul, că Guvernul român, care "arată ca o raţă şchioapă", recunoaşte că nu poate duce la îndeplinire reformele legislative promise în 2009.

63 afișări
Imaginea articolului Wikileaks - Gitenstein: Guvernul din România arată ca o raţă care şchioapătă

Wikileaks - Gitenstein: Guvernul din România arată ca o raţă care şchioapătă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Guvernul din România, care arată ca o raţă şchioapă, pledează pentru indulgenţă din nou, argumentând că merită următoarea tranşă de bani doar pe baza unor obiective tehnice îndeplinite prin septembrie, recunoscând, în acelaşi timp, că nu se poate duce la bun sfârşit reformele legislative majore promise în 2009", se arată în textul cablogramei, potrivit traducerii "Adevărul".

De asemenea, ambasadorul scrie că "FMI s-a arătat deja indulgent faţă de România în acest an, ca răspuns la gravitatea recesiunii, modificând acordul la un deficit bugetar aproape dublu faţă de cel convenit anterior şi a căzut de acord să permită ca banii FMI să fie utilizaţi pentru cheltuielile directe ale Guvernului român".

"În plus, Guvernul român nu poate să asigure FMI cu privire la acţiunile reale ce vor urma, deoarece construirea următorului guvern ar putea rămâne nerezolvată săptămâni întregi. Flexibilitatea FMI a rezultat, în parte, din recunoaşterea faptului că recesiunea profundă a fost determinată de mai mulţă factori, exceptând controlului direct al Guvernului României. De data aceasta, însă, impasul privind reformele structurale ţine doar de chestiuni de politică internă. FMI va trebui să evalueze cu atenţie dezavantajele în cazul în care refuză să îi ofere bani României, comparativ cu potenţialele dezavantaje privind propria credibilitate, dacă îi oferă o nouă şansă României", se arată în document, potrivit ziarului "Adevărul".

Un alt subiect abordat de ambasador este, potrivit "Adevărul", bugetul pe 2008.

"Legea Guvernului României privind bugetul pe 2008, plină de tot felul de bunătăţi populiste, a fost clar elaborată cu portofelele alegătorilor în minte - nicio surpriză, având în vedere alegerile succesive din următoarele 24 de luni. Nu se poate spune că bugetul reflectă doar noile realităţi din România: o economie în curs de dezvoltare bazată pe o creştere rapidă, care îşi permite recompensarea cetăţenilor într-un mod mai generos. Pericolul este, desigur, că estimările Guvernului privind veniturile care să susţină toate aceste noi cheltuieli arată foarte, unii ar spune chiar, extrem, de optimist. Şi la o inflaţie ajunsă cu mult peste ţintele Băncii Centrale, condusă de creşterea continuă a preţurilor la produsele alimentare şi combustibil, mulţi români (în special pensionarii cu venit fix) vor crede că, chiar şi cu un ajutor bănesc mai mare şi alte pomeni nu pot ajunge foarte departe", se arată în telegrama tradusă de "Adevărul".

De asemenea, publicaţia notează că potrivit Wikileaks, în mai multe telegrame dintre ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, oficialii americani îşi exprimau îngrijorarea privind situaţia economică a României şi faptul ca Guvernul României a adoptat un buget nerealist, prin care a mărit pensiile şi salariile în pragul crizei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici