Seceta din Portugalia determină creşterea preţului la apă şi interzicerea curăţeniei stradale

Confruntat cu o secetă fără precedent, guvernul portughez a recomandat celor 43 de municipalităţi să majoreze temporar preţul apei pentru cei mai mari consumatori şi să suspende curăţarea străzilor şi udarea parcurilor şi grădinilor publice, potrivit Reuters.

351 afișări
Imaginea articolului Seceta din Portugalia determină creşterea preţului la apă şi interzicerea curăţeniei stradale

Hepta

Întreaga Portugalie continentală suferă de secetă severă sau extremă în urma valurilor de căldură din ultimele luni, potrivit Institutului naţional de meteorologie IPMA.

Ministrul Mediului, Duarte Cordeiro, a declarat miercuri seara că, din cele 61 de baraje din Portugalia continentală, 10 se află într-o situaţie critică, cu un volum de apă înmagazinat sub 20% din capacitatea lor.

Barajele aproape uscate ar trebui să alimenteze 40 de municipalităţi din nordul şi centrul ţării, iar trei se află în Algarve, o regiune dependentă de turism.

Deşi ţara în ansamblu are suficientă apă în rezervoarele sale pentru doi ani de consum, cele 10 aflate în situaţie critică nu au apă suficientă pentru un an, a declarat Cordeiro.

Portugalia are în total 278 de municipalităţi, iar acestea sunt responsabile pentru furnizarea apei către populaţie.

În cele 43 cele mai afectate, Cordeiro a declarat că guvernul a recomandat ca, pentru perioada în care seceta a fost cea mai severă, să crească preţul pentru familiile şi companiile care consumă mai mult de 15 metri cubi de apă pe lună.

Familia medie din ţară consumă 10 metri cubi pe lună.

De asemenea, acestea trebuie „să suspende temporar utilizările neesenţiale ale apei, şi anume pentru spălarea străzilor şi udarea spaţiilor verzi, precum şi în fântânile decorative şi piscine”, a spus el, adăugând că guvernul va contribui la asigurarea implementării rapide a acestor măsuri.

„Există întotdeauna posibilitatea legală ca guvernul să adopte măsuri cu mai multă forţă decât recomandările, deşi nu este necesar pentru moment”, a spus el, precizând că municipalităţile sunt dispuse să acţioneze.

În februarie, guvernul a ordonat ca şase baraje să oprească producţia de electricitate, iar începând cu luna august, Portugalia a întrerupt irigarea terenurilor de golf şi a parcurilor şi grădinilor publice din Algarve pentru a evita să fie nevoită să raţionalizeze apa pentru uz uman.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici