Greenpeace începe demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE

  • Opt birouri Greenpeace încep demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului şi a energiei nucleare în taxonomia UE, adică în lista de investiţii sustenabile.
  • În ianuarie 2022, Comisia Europeană a decis să adauge aceste tehnologii poluatoare în taxonomie, iar în iulie, Parlamentul European a eşuat în a aduna suficiente voturi pentru a bloca acest plan, în ciuda opoziţiei din partea cetăţenilor UE, experţilor climatici, instituţiilor financiare şi organizaţiilor de mediu.
853 afișări
Imaginea articolului Greenpeace începe demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE

FOTO: Greenpeace

Pe 8 septembrie, Greenpeace Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Europa Centrală şi de Est (din care face parte şi Greenpeace România) şi Greenpeace European Unit au transmis o cerere formală Comisiei (CE), pentru revizuire internă. Greenpeace susţine că includerea gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE contravine regulamentului taxonomiei, Legii Climatice Europene şi obligaţiilor UE derivate din Acordul climatic de la Paris din 2015.
 
Greenpeace România explică faptul că CE poate să revizuiască şi să răspundă argumentelor Greenpeace până în februarie. Aceasta poate să confirme argumentele Greenpeace şi să retragă actul delegat complementar prin care gazul fosil şi energia nucleară au fost adăugate în taxonomie. În caz contrar, Greenpeace va înainta cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
 
 „Această falsă etichetă verde este incompatibilă cu legile UE de mediu şi climatice. Gazul este una dintre principalele cauze ale haosului climatic şi economic, iar în ceea ce priveşte problema deşeurilor radioactive nu există încă o soluţie, riscul accidentelor nucleare fiind prea mare pentru a fi ignorat. Mai mult, în această iarnă ne vom confrunta cu o criză energetică, iar cetăţenii vor întâmpina dificultăţi cu plata facturilor la energie. E inacceptabil faptul că aceiaşi oameni care au cauzat criza climatică şi criza energetică sunt acum aceiaşi care profită de pe urma lor, în timp ce oamenii suferă. Comisia Europeană joacă şi ea un rol şi şi-a murdărit mâinile clasificând gazul şi energia nucleară drept verzi. Greenwashingul sectorului gazului fosil şi energiei nucleare a fost motivat politic de la bun început, dar asta nu va ajuta Comisia Europeană în proces”, explică Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace EU pentru investiţii financiare sustenabile.
 
La rândul său, Alin Tănase, campaigner pentru climă şi energie, Greenpeace România este de părere că „includerea gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE transmite un mesaj fundamental greşit în România, mai ales în contextul în care ţara noastra are în plan dezvoltarea de noi capacităţi pe gaz şi nuclear. Aceste noi investiţii nu pot fi considerate verzi şi sustenabile şi ne vor îndepărta şi mai mult de la atingerea obiectivelor climatice asumate prin Acordul climatic de la Paris. Pentru a proteja clima şi pentru a deveni cu adevărat independentă energetic, România trebuie să renunţe la soluţiile false şi să se concentreze pe accelerarea investiţiilor în sursele regenerabile de energie şi măsuri de eficienţă energetică”.
 
„Clasificarea gazului drept o sursă de energie sustenabilă neagă dovezi ştiinţifice climatice fundamentale. În prezent, gazul este cel mai mare emiţător din sectorul energetic din Europa, iar Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE)  a avertizat că noi centrale pe gaz vor face de neatins obiectivele climatice asumate prin Acordul de la Paris. Energia nucleară produce deşeuri radioactive periculoase şi utilizează cantităţi uriaşe de apă proaspătă, cu un impact negativ devastator asupra biodiversităţii şi naturii. Mai mult, durata de construcţie nerezonabil de lungă (între 10 şi 15 ani) şi costurile din ce în ce mai mari asociate cu centralele nucleare dovedesc de ce nu putem considera energia nucleară drept o soluţie viabilă la criza climatică”, explică activiştii de mediu.
 
E necesară o tranziţie energetică accelerată, bazată pe energie regenerabilă şi reducerea consumului de energie pentru a ameliora efectele crizei climatice şi energetice, iar în acest sens, taxonomia ar trebui să direcţioneze fonduri sustenabile doar către acestea, conchid reprezentanţii Greenpeace.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici