Florian Neagu, BNR: Băncile vor trebui să înceapă să îşi construiască rezerve

Concluzia la care BNR a ajuns după avertismentul trimis de Comitetul European pentru Riscul Sistemic privind vulnerabilităţile din sistemul financiar la nivelul UE este că băncile trebuie să îşi construiască rezervele, a spus Florian Neagu, director adjunct în Direcţia Stabilitate Financiară a BNR.

544 afișări
Imaginea articolului Florian Neagu, BNR: Băncile vor trebui să înceapă să îşi construiască rezerve

„Avem la nivel european o creştere a riscurilor, iar pentru prima oară Comitetul European pentru Riscul Sistemic a emis o avertizare privind vulnerabilităţile din sistemul financiar al UE. Mesajul principal este că autorităţile competente sunt încurajate să folosească şi instrumente microprudenţiale şi macroprudenţiale pentru a pregăti sistemul financiar. Pregătirile au început de ceva timp. O soluţie care a funcţionat în trecut este politica de dividend. Băncile trebuie să se asigure de la caz la caz că pot face faţă unor crize suprapuse”, a explicat Florian Neagu, în cadrul unei conferinţe de pe teme financiare, citat de Ziarul Financiar.

El a mai adăugat că acum este momentul pentru a se construi rezervele, iar această fereastră de oportunitate, în care aproape toţi indicatorii sunt pe verde, nu trebuie ratată.

„Primul instrument este cel legat de amortizorul anticiclic de capital. În mare, atunci când lucrurile merg bine construieşti acest amortizor pentru a-l putea elibera în momentul în care lucrurile nu mai merg aşa de bine astfel încât efectul asupra băncilor şi clienţilor să fie cât mai moderat, să fie o atenuare a evoluţiilor ciclului economic şi financiar”, a mai spus Florian Neagu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici