Minciunile lui Sam Bankman-Fried, fostul rege al criptomonedelor, devenit un escroc obişnuit

Cel despre care mulţi se întrebau dacă nu cumva este următorul Warren Buffett află că Fried se arată ca un simplu şarlatan, pe măsură ce este dezbrăcat de secrete de către autorităţi, scrie presa internaţională.

1611 afișări
Imaginea articolului Minciunile lui Sam Bankman-Fried, fostul rege al criptomonedelor, devenit un escroc obişnuit

Minciunile lui Sam Bankman-Fried, fostul rege al criptomonedelor, devenit un escroc obişnuit

Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, intermediar cripto, este investigat pentru falimentul unei afaceri de 30 de miliarde de dolari, în spatele cărei se află un milion de investitori.

Pe măsură ce ancheta înaintează, Bankman-Fried pare a fi un fraudator normal care, totuşi, s-a bucurat de un sprijin incredibil şi de o libertate operaţională extraordinară datorită unei lumi a criptomonedelor nereglementată şi a reglementările bancare opace din Bahamas, unde FTX avea sediul central.

El este acuzat că a ascuns procedurile de investitorii FTX şi că banii lor erau transferaţi către Alameda Research, un fond speculativ administrat de fosta iubită a lui Bankman-Fried, Caroline Ellison (fiica a doi profesori).

Nu cu mult înainte de prăbuşire, FTX a trimis – tot prin Alameda – 400 de milioane de dolari unei misterioase companii de tranzacţionare cu criptomonede numită Modulo Capital, fondată în martie 2022 şi care funcţiona în aceeaşi clădire din Bahamas unde a locuit Bankman-Fried.

Compania are doi parteneri fondatori: Duncan Rheingans-Yoo, absolvent de doi ani, şi Xiaoyun Zhang, cunoscut sub numele de Lily, un fost comerciant de pe Wall Street.

Modulo se conturează ca un element central al investigaţiilor. Săptămâna trecută, avocaţii FTX au declarat că au „descoperit” 5,5 miliarde de dolari (inclusiv numerar, acţiuni şi criptomonede, deşi valoarea reală a multor criptomonede deţinute de FTX este greu de stabilit).

Şi tot săptămâna trecută, anchetatorii au anunţat că au confiscat mai mult de 600 de milioane de dolari în active aparţinând lui Bankman-Fried, inclusiv o combinaţie de numerar şi acţiuni.

Cine i-a plătit cauţiunea, deşi spune că e falit?

Bankman-Fried nu se află în prezent în închisoare - ceea ce a provocat controverse în străinătate. A primit eliberarea pe cauţiune după arestare şi acum stă baricadat în casa părinţilor săi din Palo Alto, în aşteptarea procesului.

Un alt element foarte interesant: cine a garantat la Tribunal cauţiunea de 250 de milioane de dolari, în condiţiile în care părinţii fostului comerciant nu sunt miliardari şi el susţine că a pierdut totul?

Deocamdată, judecătorul a decis să ţină secret numele celor două persoane care garantează acea sumă enormă (şi care ar trebui să o plătească, în caz de evadare) „din motive de securitate”, în condiţiile în care părinţii lui Bankman-Fried au primit deja ameninţări.

Bloomberg, Financial Times, Reuters Associated Press, CNBC, Dow Jones, Insider şi Washington Post au depus cereri din partea avocaţilor lor prin care solicită ca numele acestora să fie dezvăluite „în interes public”. Decizia este aşteptată săptămâna viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici