Sondaj INSCOP: Partidele înfiinţate de "politicieni răzvrătiţi" nu au priză la alegătorii din România

  • Social-democraţii şi liberal-conservatorii sunt încă în preferinţele românilor care îşi doresc o guvernare social-liberală şi moderată de centru, dar mai ales, preferă să voteze partidele pro-europene.
  • Spre deosebire de Occident, naţionaliştii conservatori, ecologiştii şi liberal-progresiştii nu au priză la electoratul din România.
  • La 11 ani de când au preluat guvernarea împreună în alianţă, PSD şi PNL, şi când sunt rivale şi guvernează printr-o coaliţie, continuă să domine clasa politică din România, devenind un adevărat establishment (elită politică) şi menţinând un sistem politic bipartid (constituit din două partide politice rivale)
  • Nici politicienii răzvrătiţi care au ieşit din partidele mari de elită şi şi-au înfiinţat partide proprii nu prea par să atragă interes, majoritatea având popularitate sub pragul electoral de a intra în parlament.
1926 afișări
Imaginea articolului Sondaj INSCOP: Partidele înfiinţate de "politicieni răzvrătiţi" nu au priză la alegătorii din România

Facebook

Cei mai mulţi participanţi au optat că vor vota cu partidele tradiţionale, Partidul Social Democrat (30.4%) şi Partidul Naţional Liberal (21.6%). 

Pe locul trei se menţine Alianţa pentru Unirea Românilor (19.1%), în vreme ce Uniunea Salvaţi România continuă să stagneze pe locul patru (10.9%).

Cândva un partid ce se afla pe poziţia a treia (între 2017 şi 2020), s-ar părea că naţionaliştii conservatori de la AUR le-au furat locul liberalilor progresişti de la USR care au plecat de la guvernare în septembrie 2021, în urma conflictelor cu premierul Florin Cîţu de la PNL.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România se menţine pe locul cinci (4.3%). 

Restul partidelor nu ating pragul de 5%:

  • REPER  înfiinţat de Dacian Cioloş (0.1%) care a părăsit USR împreună cu alţi parlamentari din aripa PLUS
  • Forţa Dreptei condus de Ludovic Orban (0.7%) ce a părăsit PNL după pierderea alegerilor interne din 2021
  •  Partidul PRO România condus de Victor Ponta care a fost exclus din PSD (3.0%)
  • Partidul SOS condus de Diana Şoşoacă (0.9%), care a fost dată afară din AUR 
  • Partidul Mişcarea Populară, condus  de Eugen Tomac, are 2,9%. 
  • Partidul Verde (condus de  Marius Lazăr şi Lavinia Cosma)  care a comandat sondajul INSCOP are doar 2,7%. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici