Candida Auris, ciuperca ucigaşă care se răspândeşte odată cu încălzirea globală

Agentul patogen, rezistent la antibiotice, are o mortalitate cuprinsă între 30% şi 70%.

7915 afișări
Imaginea articolului Candida Auris, ciuperca ucigaşă care se răspândeşte odată cu încălzirea globală

Candida Auris, ciuperca ucigaşă care se răspândeşte odată cu încălzirea globală

Ce daune poate face încălzirea globală? Multe sunt deja cunoscute, dar schimbările globale ar putea juca un rol-cheie în răspândirea Candida Auris, „ciuperca ucigaşă” care îngrijorează experţii din întreaga lume, deoarece este adesea rezistentă la toate medicamentele, ucigând jumătate dintre victimele sale.

Agentul patogen are o mortalitate cuprinsă între 30% şi 70%: dacă nu se adoptă o terapie adecvată, este capabil să provoace infecţii grave în special la subiecţii pluripatologici. De asemenea, este foarte contagioasă: se transmite prin contactul cu o persoană infectată, dar şi prin suprafeţe. Şi este greu de eradicat pentru că este rezistent la antiseptice comune.

Ciuperca a fost izolată pentru prima dată în 2009, în Japonia, dintr-o probă de la urechea unei femei. Cel mai vechi exemplar cunoscut până în prezent datează însă din 1996 şi a fost identificat retrospectiv într-o colecţie de exemplare coreene. Primele focare europene au avut loc din primăvara anului 2015, în Franţa.

În Europa au fost raportate 349 de cazuri în perioada ianuarie 2018 - mai 2019. În cursul anului 2021, Statele Unite au raportat peste 3.700 de cazuri de colonizare şi peste 1.200 de cazuri probabile sau confirmate. Este răspândită în 50 de ţări.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici