STUDIU Legumele singure nu sunt suficiente pentru a reduce riscul de probleme cardiace. Factori importanţi

  • Legumele sunt sănătoase, dar este puţin probabil ca mâncatul unei cantităţi mari de legume să reducă riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, sugerează un studiu britanic de amploare.
  • Ce altceva mâncăm, cât exerciţiu fizic facem şi unde şi cum trăim ar putea avea un impact mai mare, spun cercetătorii.
  • Dar ei subliniază că o dietă echilibrată ajută la reducerea riscului multor boli, inclusiv al unor tipuri de cancer.
2789 afișări
Imaginea articolului STUDIU Legumele singure nu sunt suficiente pentru a reduce riscul de probleme cardiace. Factori importanţi

STUDIU Legumele singure nu sunt suficiente pentru a reduce riscul de probleme cardiace. Factori importanţi

Consumul a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume în fiecare zi este recomandat de consilierii de sănătate, inclusiv de NHS.

Studiul, realizat de universităţile din Oxford şi Bristol şi de Universitatea chineză din Hong Kong, a cerut celor aproape 400.000 de persoane care participă la studiul UK Biobank să completeze un chestionar despre dieta lor, inclusiv despre cantitatea de legume gătite şi crude pe care o consumă în fiecare zi, potrivit BBC.
 
În medie, oamenii au declarat că au mâncat două porţii de legume crude, trei de legume gătite şi cinci în total pe zi. Starea lor de sănătate şi orice probleme cardiace care au dus la tratament spitalicesc sau la deces au fost apoi urmărite pe parcursul următorilor 12 ani.

Deşi riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru cei care mâncau cele mai multe legume, în special cei care consumau multe legume crude, în comparaţie cu cei care mâncau cel mai puţin, cercetătorii au spus că acest lucru ar putea fi explicat de alţi factori.

Aceştia au inclus alţi factori importanţi ai stilului de viaţă al oamenilor, de exemplu, dacă fumau sau nu şi cât de mult alcool consumau, precum şi locul de muncă, veniturile şi dieta generală.
 
Prin urmare, aceştia au declarat că studiul lor nu a găsit dovezi ale unui "efect protector al consumului de legume" asupra frecvenţei problemelor cardiace şi circulatorii.
 
Dr. Ben Lacey, de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Acesta este un studiu important, cu implicaţii pentru înţelegerea cauzelor alimentare ale bolilor cardiovasculare (MCV)".
 
Dar Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, a declarat că există "dovezi bune din studii" care arată că un consum de alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, "poate ajuta la scăderea greutăţii şi la îmbunătăţirea nivelurilor de factori de risc cunoscuţi ca fiind cauza bolilor de inimă".
 
Concluziile studiului pot fi dezbătute şi nu ar trebui să modifice sfatul larg răspândit de a consuma cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi, spun aceştia.
 
Din păcate, mulţi dintre cei care trăiesc în Marea Britanie nu reuşesc să respecte acest sfat şi trebuie să se facă mai mult pentru a încuraja un mai bun consum de legume", a spus el. „De fapt, bănuiesc că am subestimat importanţa unei diete sănătoase asupra sănătăţii şi a bolilor în general", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici