13 inspectori şcolari, revocaţi din funcţie, prin fax, de Ministerul Educaţiei. Unii dintre ei spun că vor da în judecată instituţia/ Şef demis: Sau eu sunt depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie

Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie şefii a 13 inspectorate şcolare. Motivul demiterii ar fi rezultatul unui control făcut la inspectoratele judeţene, care ar arăta că au fost neregul în contractele de management. Unii dintre cei demişi ameninţă că vor da în judecată instituţia.

30868 afișări
Imaginea articolului 13 inspectori şcolari, revocaţi din funcţie, prin fax, de Ministerul Educaţiei. Unii dintre ei spun că vor da în judecată instituţia/ Şef demis: Sau eu sunt depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie

Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie 13 inspectori şcolari. Unii dintre ei spun că vor da în judecată instituţia

"Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de managemnt şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă", a explicat pentru MEDIAFAX Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Inspectorii generali care au fost demişi sunt din judeţele Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi. Informarea că au fost demişi ar fi fost transmisă vineri, după ora 17.00, prin fax.

Şeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu, va contesta în instanţă decizia de revocare din funcţie, susţinând că nu i se poate reproşa că nu a avut rezultate.

"Ministerul Educaţiei are politica lui, poate aşa consideră că trebuie să schimbe oamenii. Când vezi motivele invocate te pufneşte râsul. Voi contesta în instanţă decizia de revocare din funcţie, pentru că nu mi se poate reproşa că nu am avut rezutate, Brăila fiind pe primul loc la diferite examene naţionale. Eu nu am nicio implicare politică, poate trebuie să fie pe această funcţie cineva de la un partid", a spus Canciu pentru MEDIAFAX.

Acesta a câştigat concursul pentru funcţia de şef al ISJ Brăila în august 2015.

Şi şefa ISJ Buzău, Florina Stoian, va ataca decizia de revocare în instanţă.

"Nu este în regulă ce s-a întâmplat, nu credeam că în anul 2017 se mai poate aşa ceva, o demitere în grup din motive puerile, cum că nu ne-am îndeplinit sarcinile din fişa postului. Nu pot să îmi explic această grabă a Ministerului Educaţiei. Voi contesta decizia, voi merge în instanţă", a spus Stoian, care a câştigat concursul pentru funcţia de şef al ISJ Buzău în mai 2016.

"Eu şi încă 12 colegi am primit vestea aceasta. Personal, mi-a transmis adjunctul meu, care a găsit hârtia pe fax. Eu, vineri, am plecat din inspectorat la 17.30 şi încă nu intrase nimic la ora respectivă. Eu apreciez că în momentul de faţă nu există motive pentru o astfel de demitere în condiţiile în care nu s-a făcut evaluarea anuală şi, până la urmă, este doar un an de mandat. Mandatul meu a început la sfârşitul lui august 2016 şi acum suntem la sfârşitul anului 2017. Evaluarea anuală se face, conform metodologiei, se declanşează prin trimiterea raportului de activitate şi a fişei de autoevaluare până la data de 31 august a anului respectiv. Suntem revocaţi începând cu data de 4 septembrie. Nota este semata de către Gigel Paraschiv şi de către secretarul de stat Gabriel Ispas", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Doxan, inspector general şcolar Caraş-Severin.


Ştefan Firu, şef demis al IŞJ Sibiu: Sau eu sunt depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Ştefan Firu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că este „şocat” să audă că a fost demis de ministrul Educaţiei, prin fax, mai ales că Liviu Pop a fost la el în birou şi nu i-ar fi spus că e nemulţumit. Firu spune că va contesta decizia.

Ştefan Firu, şeful IŞJ Sibiu, a declarat că nu poate înţelege cum a fost demis, că „fie eu sunt depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie”. În plus, inspectorul ameninţă că va merge în instanţă.

„Eu am fost în concediu miercuri, joi şi vineri, mă întorc spre casă. Sunt şocat şi nu pot să înţeles cum poţi să demiţi un inspector şcolar general, cât de slab ar fi el, prin fax. Domnul ministru a fost acum două săptămâni în biroul inspectorului şcolar general Sibiu şi nu a zis că ar fi nemulţumit de activitatea mea, eu nu pot să înţeleg aşa ceva. Sau eu sunt depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie. Nu îmi pot da seama, pur şi simplu, este ceva care mă uluieşte. Îmi strângi mâna acum două săptămâni, participăm împreună la depunere de jurământ, absolvenţi, nu zice nimic, se duce la Bucureşti şi îmi trimite fax”, a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ştefan Firu.

Firu a mai spus că nu a văzut încă documentul prin care a fost demis şi că aşteaptă „cu interes” să afle motivele pentru care a fost schimbat, mai ales să Sibiul s-a clasat pe locul întâi pe ţară ca rezultate la examenul de Bacalaureat.

„Nu e o problemă, dacă nu mi-aş fi făcut datoria. Nu mi-a reproşat nimic atunci când a venit, asta este uluitor. Nu a trimis Corpul de Control, trimite fax că te demite. Voi merge în instanţă, vreau să văd ce conţine faxul respectiv, după ce văd o să vorbesc, am destui prieteni avocaţi, să vedem ce se poate face. Nu e vorba de funcţie, ci de modul în care înţelege un ministru să lucreze. Eu sunt la conducere din 2012 şi râsul curcilor este că anul acesta Sibiul a terminat pe locul întâi ca rezultate la Bacalaureat. Am organizat olimpiade în fiecare an. (...) Nu ştiu ce e în capul domnului ministru, dar e treaba domniei sale”, a mai spus Firu.

Şi şeful IŞJ Ialomiţa, Luminica Barcari, a declarat că va consulta un avocat, pentru că revocarea i se pare „abuzivă şi ciudată”.

„Am primit la inspectoratul scolar fax, aseară (vineir – nr.r) la ora 22. O notificare şi revocarea din funcţie pentru neîndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. O să consult un avocat să vedem dacă e legal sau nu. Pentru că revocarea ar fi trebuit să fie dată la 15 zile după notificare. Eu am obţinut funcţia prin concurs, în mai 2015. E abuzivă revocarea şi ciudată. Am avut în martie un control de la minister. În revocare nu s-a făcut referire la acel control de unde deduc că a ieşit bine, nu au găsit nimic. Am vorbit şi cu colegii din ţară, sunt toţi la fel de şocaţi ca şi mine. Suntem revocaţi din 4 septembrie. Până atunci îmi fac treaba pentru că avem bac. Voi consulta un avocat pentru a vedea care sunt căile legale pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat Luminiţa Barcari, şeful IŞJ Ialomiţa.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici