30 de români exploataţi pe o plantaţie din Germania. Traficanţii au fost arestaţi preventiv

Un cetăţean german în vârstă de 56 ani şi o femeie de 40 ani, cu dublă cetăţenie, română şi germană, au fost arestaţi preventiv pentru trafic de persoane şi complicitate la această infracţiune, după ce ar fi traficat 30 de persoane în Germania.

2845 afișări
Imaginea articolului 30 de români exploataţi pe o plantaţie din Germania. Traficanţii au fost arestaţi preventiv

30 de români exploataţi pe o plantaţie din Germania. Traficanţii au fost arestaţi preventiv

Cele 30 de persoane au fost obligate să muncească în condiţii improprii, câte 12-14 ore pe zi şi fără să fie plătite, a anunţat, miercuri, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad şi DIICOT Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În urma unor acţiuni organizate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Cluj, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Arad, au depistat şi reţinut un bărbat şi o femeie, bănuiţi de trafic de persoane. La data de 4 ianuarie, bărbatul, de 56 de ani, cetăţean german şi femeia, de 40 de ani, cu dublă cetăţenie, română şi germană, au fost depistaţi de poliţişti în timp ce încercau să părăsească teritoriul statului român, având ca destinaţie Germania", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad, Lorena Pârvulescu, în cadrul unui comunicat de presă remis miercuri.

Cei doi au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de reţinere, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane şi complicitate la trafic de persoane şi au fost indisponibilizaţi, în vederea confiscării, 31.680 de euro.

Cele 30 de victime - bărbaţi şi femeie din Arad, Timiş, Suceava şi Covasna - ar fi fost exploatate într-o plantaţie de căpşuni din Germania. Oamenii, care fac parte din rândul persoanelor vulnerabile, cu probleme, au fost recrutaţi în perioada iulie 2014-iulie 2015 cu promisiunea unui loc de muncă bine plătit în Germania.

"Când au ajuns acolo, au fost cazaţi în condiţii complet improprii, în clădiri dezafectate, fără apă, curent sau toalete. Nu aveau acces la apă şi mâncare. Erau puşi să muncească în fiecare zi între 12-14 ore şi nu erau plătiţi cu niciun ban", a declarat corespondentului MEDIAFAX procurorul şef al DIICOT Arad, Miron Codrin.

Plantaţia, care era mai izolată, îi aparţinea chiar cetăţeanului german care este arestat.

Unele victime au scăpat şi au sesizat autorităţile Germane şi pe cele din România. Poliţiştii şi procurorii au desfăşurat controale în Arad, Bihor şi Cluj pentru a reuşi să-i prindă pe suspecţi. "Bărbatul şi femeia au fost reţinuţi pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, în momentul în care se pregăteau plece către Germania", a mai declarat corespondentului MEDIAFAX procurorul şef al DIICOT Arad, Miron Codrin.

În baza probatoriului administrat, la data de 5 ianuarie., cei doi au fost prezentaţi magistraţilor Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă, pe numele celor în cauză fiind emise mandate pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane şi complicitate la trafic de persoane.

Aproape toate victimele s-au constituit părţi civile cerând daune cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro.

Poliţiştii de la crimă organizată şi procurorii DIICOT Arad continuă cercetările în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici