35 de ani de la cutremurul din 1977 - Mărmureanu: A venit fără să ştim, acum suntem avertizaţi cu 30 de secunde înainte

Cutremurul din '77 i-a surprins pe specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care nu aveau echipamente de alarmare şi care nu se aşteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter. Acum, INFP înregistrează seismul cu 30 de secunde înainte, iar instalaţiile cu risc sunt blocate.

1414 afișări
Imaginea articolului 35 de ani de la cutremurul din 1977 - Mărmureanu: A venit fără să ştim, acum suntem avertizaţi cu 30 de secunde înainte

Gheorghe Mărmureanu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"A fost un cutremur puternic. S-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977 şi a avut efecte devastatoare asupra României. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a durat peste 50 de secunde. Nu ne-am aşteptat la un astfel de cutremur. A venit fără să ştim. Nu eram pregătiţi şi nu aveam echipamente de alarmare", a declarat, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, profesorul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Potrivit profesorului Mărmureanu, Institutul dispune acum de echipamente moderne care înregistrează mişcarea tectonică cu 30 de secunde înainte de a se produce cutremurul. Totodată, la patru secunde la la producere, INFP ştie care este magnitudinea cutremurului din Vrancea, După sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalaţiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavodă, instalaţiile de pe Platforma la Măgurele, Centrala de Cercetări Nucleare Piteşti şi Centrala de la Turnu Severin.

Totodată, prin STS, sunt alarmate instituţiile statului şi Comitetul pentru situaţii de urgenţă, a mai spus profesorul Măgureanu.

În Capitală sunt, potrivit informaţiilor de pe site-ul PMB, 112 clădiri înscrise în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, construite între 1900 şi 1950, corespunzând construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure, şi alte 260 imobile, dintre care aproape 60 construite în intervalul 1824-1898.

De asemenea, 26 de imobile cu risc seismic au fost consolidate, printre ele fiind şi trei imobile construite în anii 1891, 1895 şi 1897.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici