Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea - decizie irevocabilă ICCJ

Actorul Ion Besoiu nu a fost colaborator al Securităţii, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a respins, ca nefondat, recursul CNSAS împotriva unei sentinţe civile din noiembrie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti.

702 afișări
Imaginea articolului Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea - decizie irevocabilă ICCJ

Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea - decizie irevocabilă ICCJ (Imagine: Theodor Pană/Mediafax Foto)

Decizia ICCJ, luată joi, este irevocabilă.

La 13 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea prin care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cerea constatarea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul lui Besoiu. Hotărârea Curţii de Apel a fost atacată la instanţa supremă.

CNSAS a mai avut pe rolul instanţei o cerere de constatarea a calităţii de colaborator pe numele lui Ion Besoiu, introdusă în noiembrie 2011. Şi respectiva acţiune a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că este inadmisibilă, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile pentru verificarea actorului.

Ion Besoiu, în vârstă de 83 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, cu zeci de roluri în filme şi seriale TV, între care "Haiducii", "Răscoala", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Lumini şi umbre", "Toate pânzele sus", dar şi pe scena de teatru. Besoiu a fost director al Teatrului Bulandra din Bucureşti, timp de 12 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici