Admitere Facultate 2016: Zece candidaţi pe un loc la Nutriţie şi Dietetică, specializare a UMF Iaşi

Zece candidaţi s-au înscris pe un loc finanţat de la buget la specializarea Nutriţie şi Dietetică a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa“ din Iaşi, dar căutată este şi specializarea Asistenţă Medicală Generală, cu 263 de candidaţi pe cele 50 de locuri bugetate.

9661 afișări
Imaginea articolului Admitere Facultate 2016: Zece candidaţi pe un loc la Nutriţie şi Dietetică, specializare a UMF Iaşi

Admitere Facultate 2016: Zece candidaţi pe un loc la Nutriţie şi Dietetică, specializare a UMF Iaşi (Imagine: Silviu Mateia/ Arhiva Mediafax Foto)

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa“ din Iaşi au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că s-au înscris, în total, în perioada 18-22 iulie, 1.665 de candidaţi pentru cele 1.455 de locuri scoase la concursul de admitere, la cel puţin la una dintre cele patru facultăţi din cadrul UMF.

“La Universitatea de Medicină şi Farmacie <Grigore T. Popa> din Iaşi au fost scoase la concurs în total 1.985 de locuri, din care 1.645 au fost pentru sesiunea de admitere din luna iulie şi 530 pentru liniile de predare în limbile engleză şi franceză, la care înscrierile sunt în desfăşurare şi se vor încheia pe 10 august.

Pentru cele 1.455 de locuri s-au înscris 1.665 de candidaţi. 693 de locuri sunt finanţate de la bugetul statului, 640 sunt cu taxă, la care se adaugă şi cele subvenţionate, au spus reprezentanţii UMF "Grigore T. Popa“ din Iaşi.

La Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, s-au înscris 714 candidaţi pe 296 de locuri bugetate, ceea ce reprezintă o concurenţă pe loc bugetat de 2.4, în timp ce la specializarea Asistenţă Medicală Generală sunt înscrişi 263 candidaţi pe 50 de locuri, concurenţa fiind de 5.3 / loc.

La Nutriţie şi Dietetică sunt 31 de persoane înscrise pe 3 locuri, concurenţa fiind de 10 candidaţi pe un loc bugetat. Sunt puse la dispoziţie şi 32 de locuri cu taxă la această specializare.

La Facultatea de Medicină Dentară sunt 210 candidaţi pe 86 de locuri bugetate, concurenţa fiind 2.4, iar la specializarea Tehnică Dentară sunt 95 candidaţi pe 31 de locuri bugetate, reprezentând o concurenţă de 3 candidaţi pe un loc. La cele două specializări mai sunt în concurs 117 locuri cu taxă.

Facultatea de Farmacie a primit în acest an 139 dosare de înscriere pentru 98 de locuri, concurenţa fiind 1.4 candidaţi/loc bugetat, existând şi 99 de locuri cu taxă.

La Facultatea de Bioinginerie Medicală, specializarea Bioinginerie, s-au înscris 70 candidaţi pe 60 de locuri, concurenţa fiind 1.1 pe loc bugetat, iar la specializarea Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare s-au înscris 143 de persoane pe 69 de locuri bugetate, rezultând o concurenţă de 2.1 candidaţi/loc bugetat. Totodată, doritorii au la dispoziţie la cele două specializări 56 de locuri cu taxă.

Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat că, în acest an, numărul de candidaţi este mai mic, însă a pus acest lucru pe seama "unui trend" existând la toate universităţile de medicină din ţară, cât şi în tot învăţământul superior.

"În primul rând a scăzut populaţia şcolară. (...) În al doilea rând, examenul de admitere la UMF Iaşi a devenit mult mai complex în acest an. Simulările pe care Universitatea noastră le-a organizat, în trei sesiuni şi la care au participat peste 1.200 de potenţiali candidaţi au arătat că sunt candidaţi care preferă să mai înveţe şi să dea admitere anul viitor. Prin urmare, modificările aduse admiterii la UMF Iaşi ne permit să selectăm pe cei mai buni absolvenţi de liceu”, a spus Scripcariu.

Începând din acest an, la UMF Iaşi se va susţine examen la toate specializările, inclusiv la Bioinginerie, unde până acum s-a intrat pe bază de dosar. Testul grilă va avea loc pe 25 iulie, de la ora 10.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici