Angela Filote: Regretăm lipsa unui consens în Parlament în privinţa independenţei justiţiei

Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a declarat miercuri, referitor la raportul MCV, că CE regretă lipsa unui consens în Parlament în privinţa asigurării independenţei justiţiei, subliniind necesitatea educării populaţiei în vederea respingerii corupţiei cotidiene.

260 afișări
Imaginea articolului Angela Filote: Regretăm lipsa unui consens în Parlament în privinţa independenţei justiţiei

Angela Filote: Regretăm lipsa unui consens în Parlament în privinţa independenţei justiţiei (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Raportul de anul acesta confirmă trendul pozitiv înregistrat încă din 2013 în asigurarea independenţei justiţiei în România şi lupta împotriva corupţiei. Constatăm, totodată, o mai bună cooperare instituţională între puterile statului şi mă refer în principal la executiv şi la justiţie. Pe de altă parte, nu putem vedea încă o garanţie a ireversibilităţii acestui proces pentru că, din păcate, şi în 2014 atacurile la adresa justiţiei au continuat", a declarat Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, într-un mesaj video după publicarea raportului MCV pentru România.

"Regretăm lipsa unui consens în Parlament în privinţa asigurării independenţei justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei. Suntem fericiţi să constatăm că aceste obiective de luptă împotriva corupţiei, de asigurare a independenţei şi eficienţei justiţiei sunt acum asumate la nivelul instituţiilor statului român şi la nivelul societăţii româneşti", a mai spus Filote.

Aceasta a precizat că CE doreşte "o mai bună solidaritate instituţională între diferitele entităţi cu competenţe în acest domeniu, inclusiv în privinţa confiscării bunurilor obţinute ilegal şi a recuperării prejudiciilor aduse statului român şi contribuabililor".

Angela Filote a evidenţiat faptul că prevenirea corupţiei trebuie să includă şi "un efort de educare a populaţiei pentru a respinge aşa numita corupţie cotidiană, adică cea cu care se întâlnesc cetăţenii în fiecare zi în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii sau în interacţiunea cu instituţiile statului la nivel local".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici