ANI cere Parchetului să îl verifice pe fostul şef Romgaz Marcel Piteiu, pentru conflict de interese

ANI a cerut Parchetului să îl verifice pentru conflict de interese pe fostul director al Romgaz Mediaş Marcel Piteiu, care ar fi semnat opt contracte de sponsorizare, în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro, între companie şi CS "Gaz Metan", unde era membru al Consiliului Director.

968 afișări
Imaginea articolului ANI cere Parchetului să îl verifice pe fostul şef Romgaz Marcel Piteiu, pentru conflict de interese

Fostul şef Romgaz Marcel Piteiu (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Marcel Adrian Piteiu a fost în conflict de interese în 2009-2011, perioadă în care a fost director general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale "Romgaz" Mediaş.

"În calitate de director general şi reprezentant al SNGN «Romgaz» SA Mediaş, Piteiu Marcel Adrian a încheiat şi semnat, în perioada 2009 - 2011, un număr de opt contracte de sponsorizare în valoare totală de 12.069.000 lei (aprox. 2.850.000 euro), între SNGN «Romgaz» SA Mediaş (în calitate de sponsor, reprezentat de persoana evaluată - director general) şi Clubul Sportiv «Gaz Metan» Mediaş (în calitate de beneficiar, în cadrul căruia persoana evaluată deţine calitatea de membru al Consiliului Director)", se arată într-un comunicat de presă al ANI transmis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Mediaş, solicitând să facă verificări pentru conflict de interese în cazul lui Marcel Piteiu.

Potrivit articolului 301 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

De asemenea, ANI îl acuză pe Piteiu de fals în declaraţii, întrucât nu a menţionat, în declaraţiile de interese depuse în perioada 2011-2012, funcţia de membru în Consiliul Director al Clubului Sportiv "Gaz Metan" Mediaş.

Potrivit articolului 326 din Codul Penal, "declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

Marcel Piteiu a fost director general al Ssocietăţii Naţionale de Gaze Naturale "Romgaz" Mediaş în perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2012 şi membru în Consiliul Director al Clubului Sportiv "Gaz Metan" Mediaş în perioada 24 martie 2005 - 15 mai 2008. Din 1 martie 2010, Piteiu a fost numit din nou membru în Consiliul Director al clubului sportiv, în baza hotărârilor AGA a Clubului Sportiv "Gaz Metan" Mediaş, a precizat ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a mai sesizat Parchetul în cazul lui Marcel Piteiu şi în februarie 2013, tot pentru conflict de interese, dar şi pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru că ar fi încheiat contracte cu o firmă la care a fost administrator şi care ar fi obţinut beneficii de peste 66 milioane de lei.

Potrivit ANI, Marcel Piteiu, reprezentant legal al SNGN Romgaz SA Mediaş, "a participat la luarea deciziilor şi a îndeplinit acte în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prin aprobarea de referate de necesitate, documentaţii de atribuire, rapoarte şi hotărâri privind desemnarea ofertelor câştigătoare şi prin încheierea de contracte comerciale cu SC Aprov SA Mediaş", societate la care a deţinut, în perioada 2001 - 2005, calitatea de administrator, beneficiul patrimonial obţinut de firmă fiind de 66.454.374,17 lei (aproximativ 15.218.442 de euro).

Marcel Adrian Piteiu a fost director general adjunct la Romgaz Mediaş, din 18 martie 2005, director la Direcţia Explorare, din 15 iunie 2007, şi director general, din 19 ianuarie 2009, iar în perioada 7 noiembrie 2001 - 25 mai 2005 a deţinut şi funcţia de administrator al societăţii Aprov SA Mediaş, preciza atunci ANI.

Romgaz arăta, în februarie 2013, că fostul director general al Romgaz Marcel Adrian Piteiu a demisionat din funcţia pe care o deţinea atunci, de director al Direcţiei de explorare, după ce Agenţia Naţională de Integritate a constatat că s-a aflat în conflict de interese.

Potrivit declaraţiei de avere a lui Marcel Adrian Piteiu, postată pe site-ul Romgaz, fostul director general al instituţiei deţinea, în iunie 2012, terenuri şi imobile în mai multe localităţi din ţară, dar şi conturi bancare şi alte bunuri.

La categoria terenuri, Piteiu menţiona trei terenuri agricole, în suprafaţă totală de 50.000 de metri pătraţi, în localităţile Mediaş şi Bazna, din judeţul Sibiu. De asemenea, Piteiu avea, tot în Mediaş, două terenuri intravilane în suprafaţă totală de 3.000 de metri pătraţi, dar şi un teren intravilan de 150 de metri pătraţi în Bucureşti şi unul de 685 de metri pătraţi la Sovata.

Fostul director general al Romgaz a trecut în declaraţia de avere şi şapte imobile, trei apartamente cu suprafeţe cuprinse între 80 şi 131 de metri pătraţi, deţinute împreună cu soţia, în Mediaş şi Bucureşti, dar şi două case de locuit la Mediaş, o casă de vacanţă la Sovata şi un spaţiu comercial tot în Mediaş.

Piteiu avea, de asemenea, un autoturism, un ATV şi o remorcă. El a trecut în declaraţia de avere icoane şi obiecte de cult în valoare de 1.500 de euro, pictură modernă şi contemporană în valoare de 4.000 de euro, dar şi bijuterii în valoare de 4.000 de euro.

Tot în acea declaraţie de avere, fostul director general al Romgaz menţiona cinci conturi curente, două depozite bancare şi un fond de investiţii. Patru dintre conturi erau în lei, trei în euro şi unul în dolari. În aceste conturi, Piteiu avea aproape 400.000 de lei, peste 154.000 de euro şi 1.755 de dolari.

La categoria venituri, Piteiu menţiona atunci salariul şi indemnizaţia primite de la Romgaz, în valoare totală de 65.903 lei, indemnizaţia de la Asociaţia Patronală Gazrom, în valoare de aproape 25.000 de lei, dar şi salariul de peste 80.000 de lei primit de soţia sa, tot de la Romgaz.

Numele lui Piteiu figura la începutul anului 2012 pe o listă cu 40 de persoane cercetate de DIICOT într-un dosar de complot şi subminarea economiei naţionale. Din acest dosar a fost desprins cel în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a foştilor miniştri ai Economiei Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit DIICOT, reprezentanţii Romgaz, ai Ministerului Economiei şi ai grupului InterAgro au constituit în 2005 o grupare infracţională care, prin acţiunile sale, a pus în pericol sistemul naţional de gaze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici