ANM: Cod PORTOCALIU de vijelii în cinci judeţe din ţară, începând cu ora 16.00. Restul ţării va fi sub cod GALBEN | HARTA zonelor vizate/ Pompieri, trimişi din timp în teritoriile sub alertă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de vijelii în cinci judeţe, restul ţării, cu excepţia Dobrogei, fiind sub avertizare cod galben de ploi torenţiale.

36033 afișări
Imaginea articolului ANM: Cod PORTOCALIU de vijelii în cinci judeţe din ţară, începând cu ora 16.00. Restul ţării va fi sub cod GALBEN | HARTA zonelor vizate/ Pompieri, trimişi din timp în teritoriile sub alertă

Cod PORTOCALIU de vijelii în cinci judeţe din ţară, începând cu ora 16.00. Restul ţării va fi sub cod GALBEN | HARTA zonelor vizate

Avertizarea cod portocaliu de vijelii intră în vigoare miercuri, la ora 16.00, şi expiră joi, la ora 10.00, vizând judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău.

Meteorologii avertizează că în aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp.

Restul ţării, cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea, au intrat deja sub avertizare cod galben de ploi torenţiale şi vânt puternic, avertizarea fiind valabilă până joi, la ora 21.00.

Potrivit ANM, în aproape toată ţara vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50...60 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55...60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km/h şi vijelii.

Cod GALBEN de furtuni în Capitală. De la ce oră se intensifică vântul în Bucureşti / Gabriela Firea le cere bucureştenilor să stea acasă. Programul elevilor se încheie azi la ora 17.00

COD GALBEN

ANM semnalează instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă însemnate, în intervalul 20 septembrie, ora 11 – 21 septembrie, ora 21.

Zone afectate: conform textului şi hărţii. În cea mai mare parte a ţării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25... 30 l/mp şi cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50...60 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55...60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km/h şi vijelii.

 COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantităţi de apă importante, în intervalul de valabilitate: 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 10

Zone afectate: judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău

În intervalul 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 06 în judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp.

 

IGSU trimite pompieri din ţară către judeţele aflate sub cod portocaliu de vijelii

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trimite detaşamente operative formate din câte 10 pompieri din ţară către cele cinci judeţe care se vor afla, începând cu ora 16.00, sub cod portocaliu de vijelii.

Peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, având în vedere avertizările cod galben şi portocaliu de vijelii emise de meteorologi.

Mai mult, vor fi dislocate detaşamente operative formate din câte 10 pompieri către cele cinci judeţe care se vor afla sub avertizare cod portocaliu de vijelii.

Totodată vor fi trimise câte un camion, două motopompe transportabile şi o motopompă remorcabilă şi un microbuz pentru transportul personalului la intervenţii, de la ISU Vaslui la ISU Bacău, de la ISU Tulcea la ISU Buzău, de la ISU Galaţi la ISU Vrancea, de la ISU Bucureşti-Ilfov la ISU Dâmboviţa şi la de la ISU Călăraşi la ISU Prahova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici