ANRCTI: Decizia privind interceptările aduce doar clarificări tehnice

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) susţine că prin decizia privind interceptările, emisă urmare a hotărârii CSAT din 25 martie, s-au făcut doar "clarificări ale unor aspecte tehnice legate de interceptarea legală a comunicaţiilor".

117 afișări
Imaginea articolului ANRCTI: Decizia privind interceptările aduce doar clarificări tehnice

ANRCTI: Decizia privind interceptările aduce doar clarificări tehnice (Imagine: Mediafax Foto)

În 27 martie, ANRCTI a emis o decizie privind completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii nr.1333/2003 privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice. Decizia a fost emisă în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 25 martie 2008 privind completarea, în regim de urgenţă, a condiţiilor tehnice de interceptare legală a comunicaţiilor stabilite prin regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice.

Conform deciziei, "furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice va pune la dispoziţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor, desemnată potrivit reglementărilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi operare pe care le deţine în vederea asigurării funcţiei de interceptare legală a comunicaţiilor".

"Furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice are obligaţia de a acorda sprijin tehnic autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor, în vederea realizării atribuţiilor ce îi revin în domeniu, şi va coopera cu această autoritate pentru punerea în aplicare a criteriilor de securizare şi auditare a sistemului naţional de interceptare a comunicaţiilor, elaborate de aceasta", mai stabileşte decizia.

Conform aceluiaşi act, "furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice are obligaţia de a lua toate măsurile tehnice necesare în vederea punerii de îndată în executare a autorizaţiilor sau mandatelor de interceptare a comunicaţiilor emise potrivit legii".

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 28 martie.

La solicitarea MEDIAFAX, ANRCTI a precizat că, potrivit Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), această instituţie "emite hotărâri, potrivit legii, care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă".

Hotărârea CSAT din data de 25 martie 2008 a fost comunicată exclusiv instituţiilor interesate, acestea având obligaţia de a o pune în aplicare în regim de urgenţă. Hotărârea CSAT are caracter secret, conţinutul acesteia neputând fi făcut public de către ANRCTI, menţionează Autoritatea.

"Vă putem comunica doar faptul că prin decizia ANRCTI pentru completarea regimului de autorizare generală s-au adus clarificări ale unor aspecte tehnice legate de interceptarea legală a comunicaţiilor, furnizorii de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice având şi până în prezent obligaţia de a permite, inclusiv din punct de vedere tehnic, autorităţilor publice competente, să intercepteze comunicaţiile efectuate, precum şi obligaţia de a suporta costurile aferente interfeţei pentru interceptare, în condiţiile legii", precizează ANRCTI.

Conform sursei citate, "furnizorii aveau şi au în continuare obligaţia de a asigura confidenţialitatea operaţiunilor de interceptare printr-un sistem propriu, în condiţiile legislaţiei speciale din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate şi de a pune la dispoziţia autorităţilor publice competente toate datele tehnice referitoare la operaţiunile de interceptare, în formatul stabilit de acestea, având în vedere stadiul tehnologic în domeniu".

La solicitarea MEDIAFAX de a preciza dacă au pus în aplicare decizia ANRCTI, companiile Orange Romania şi Vodafone Romania au precizat că respectă legislaţia în domeniu.

"În România, ca şi în celelalte ţări din comunitatea europeană, activitatea de interceptare legală a comunicaţiilor este reglementată prin lege. Orange Romania respectă prevederile legale şi pune la dispoziţia organelor abilitate ale statului, numai în condiţiile legii, posibilitatea tehnică de interceptare a comunicaţiilor", a precizat Orange Romania.

"Vodafone Romania îşi desfăşoară întreaga activitate pe baza legislaţiei în vigoare şi respectând normele şi reglementările de industrie. Credem că ANRCTI este cea mai în măsură instituţie să ofere detalii despre această nouă reglementare", a precizat şi Vodafone Romania.

Preşedinţia a refuzat să facă vreo precizare în legătură cu hotărârea CSAT din 25 martie pe baza căreia a fost emisă decizia ANRCTI.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, nici SRI nu şi-a exprimat vreun punct de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici