Arafat: Este util ca fiecare casă să aibă detectoare de gaz şi fum. Telefonul mobil poate fi sursă de incendiu

Fiecare casă trebuie să aibă detectoare de gaz şi de fum şi chiar şi stingător şi pătură specială în bucătărie, pentru prevenirea accidentelor grave şi chiar a deceselor cauzate de incendii, a declarat, joi, într-o conferinţă, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, acesta a atenţionat că telefonul mobil poate fi sursă de incendiu, de acceea este important să nu fie folosit în apropierea staţiei de benzină.

1555 afișări
Imaginea articolului Arafat: Este util ca fiecare casă să aibă detectoare de gaz şi fum. Telefonul mobil poate fi sursă de incendiu

Arafat: Este util ca fiecare casă să aibă detectoare de gaz şi fum (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Nu există un proiect de lege pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz şi fum. Vom analiza să vedem ce putem face ceva pentru ca achiziţia acestora să fie obligatorie, dar să nu devină o povară pentru populaţie. În Marea Britanie au nişte detectoare alimentate de la baterii care sunt de lungă durată, se fixează în tavan şi, dacă este fum sau gaz, se aude un sunet foarte puternic care trezeşte familia şi alertează că este o problemă. Nu vorbim de detectoare sofisticate, ci de unele simple, care pot fi luate, de exemplu, cu câţiva euro", a spus secretarul stat, la conferinţa ocazionată de înnnoirea parteneriatului între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi E.ON pentru continuarea proiectului "Împreună pentru siguranţă".

Arafat a menţionat că un proiect de dotare a caselor cu detectoare de incendiu a fost implementat în Marea Britanie, cu implicarea unor companii. În cadrul proiectului, pompierii au mers din casă în casă pentru a se asigura că detectoarele sunt instalate corect.

"Este un proiect la care putem să ne uităm. Nu ştiu dacă instalarea detectoarelor are nevoie de un proiect de lege sau este suficient să convingem populaţia. În alte ţări, montarea detectoarelor de fum şi gaz a redus semnificativ numărul deceselor, pentru că la multe din incendii oamenii mor înaine să ardă pentru că se intoxică cu fum", a explicat Arafat.

La rândul lui, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISGU) Bucureşti, Gabriel Duduc, a spus că, în România, pompierii nu pot intra în spaţiul privat al oamnilor pentru a verifica dacă detectoarele de fum au fost montate la locul potrivit.

"Dacă va fi o camapanie viitoare şi cred că ar trebui să fie, vom spune şi unde să fie instalate detectoarele de fum. În mod normal se instalează pe zonele comune, pe holuri, şi nu în bucătărie pentru că acolo vor fi mereu probleme. (...) Noi nu putem controla unde s-a montat detectorul, pentru că noi nu avem acces în spaţiul privat al populaţiei decât în situaţii de urgenţă", a spus Duduc.

El a atenţionat că, în caz că în casă se simte miros de gaz, locuitorii nu trebuie să intre în panică, nu trebuie să apese întrerupătorul sau să aprindă brichete sau chibrituri. În schimb, trebuie să deschidă larg ferestrele pentru aerisire şi să părăsească încăperea.

Arafat: Telefonul mobil poate fi sursă de incendiu

"Chiar şi telefonul mobil poate fi sursă de incendiu, după cum aţi văzut nu trebuie să ai telefon mobil în apropierea staţiei de benzină. O explozie într-o încăpere în care s-a acumulat gaz poate fi declanşată şi de un telefon mobil . Şi telefoanele şi toate aparatele electrice, inclusiv lanternele şi staţiile radio care nu sunt special făcute, pot declanşa explozie, dacă sunt pornite în atmosferă explozibilă", a mai spus Raed Arafat, la conferinţa de joi.

Reprezentantul IGSU Gabriel Duduc a spus la rândul său că primul gest în caz de incendiu, indiferent de cauză, trebuie să fie apelarea de urgenţă a numărului de telefon 112.

"Pentru incendii de curent să nu folosească apă deloc, să fie întrerupt curentul, să se îndepărteze de zonă până vin echipele de intervenţie", a mai spus colonelul Duduc.

În primii trei ani de parteneriat între IGSU şi E.ON România, numărul incendiilor la locuinţe a scăzut cu peste 500, iar cel al victimelor acestora s-a redus cu aproape 100.

În plus, în aria de acoperire a companiei E.ON s-a înregistrat o scădere cuaproape 40 la sută a numărului de intoxicaţii şi asfixieri cu monoxid de carbon, iar numărul victimelor s-a diminuat cu circa 44 la sută.

Majoritatea incidentelor au fost provocate de coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător, neprotejate faţă de elementele combustibile (circa 34%), precum şi de utilizarea unor instalaţii şi echipamente electrice cu defecţiuni sau improvizaţii (circa 22%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici