Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a murit, cu cinci zile înainte să împlinească 100 de ani

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfinţitul Eftimie, a încetat din viaţă marţi, cu cinci zile înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani, anunţă Arhiepiscopia.

1131 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a murit, cu cinci zile înainte să împlinească 100 de ani

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a murit marţi, cu cinci zile înainte să împlinească 100 de ani (Imagine: captura video YouTube)

"Cu întristare în suflet şi durere, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de întregul personal administrativ al Centrului eparhial de la Roman, aduce la cunoştinţă că în 4 noiembrie, la ora 12.00, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare, inima Înaltpreasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a încetat să mai bată pentru această lume, încredinţându-şi sufletul în mâinile Preasfintei Treimi.Cunoscut tuturor ca fiind ierarhul 'cel bun', cu suflet mare, cu dragoste şi râvnă pentru Biserica lui Hristos, pe care a slujit-o peste 80 de ani, Înaltpreasfinţia Sa lasă în cugetul tuturor celor care l-au cunoscut, mâhnire şi compasiune", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Trupul neînsufleţit al ierarhului va fi depus în Catedrala Arhiepiscopală din Roman în jurul orei 16.00, iar slujba de înmormântare, care va fi precedată de Sfânta Liturghie, va avea loc joi, ora 11.00.

Înaltprasfinţitul Arhiepiscop Eftimie s-a născut la 9 noiembrie 1914, în satul Schitul, Comuna Hangu (astăzi, comuna Ceahlău) din judeţul Neamţ. S-a înscris la Seminarul Teologic Monahal din Mănăstirea Cernica, pe care l-a absolvit în 1941. În 1945, s-a înscris şi la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care avea să le finalizeze la Institutul Teologic din Bucureşti în 1949, unde a obţinut titlul de licenţiat în teologie cu calificativul "magna cum laudae".

La 1 aprilie 1949, i s-a încredinţat stăreţia Mănăstirii Bistriţa-Neamţ, pe care a condus-o până în 1966, iar între 1951 şi 1960, concomitent cu conducerea Mănăstirii Bistriţa, a funcţionat ca exarh al mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Huşilor. În 1966, a fost înălţat la rangul de Arhimandrit şi numit Stareţ la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat demnitatea de Arhiereu - Vicar al Eparhiei Romanului şi Huşilor, fiind hirotonit în 30 ianuarie 1972.

IPS Eftimie a secondat la conducerea Eparhiei pe Preasfinţitul Episcop Partenie Ciopron timp de şapte ani, după care a fost ales şi instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor, la 23 aprilie 1978.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici