Vier Pfoten: Hingherii ne-au ridicat abuziv 18 câini. ASPA: Nu aveau documente pentru ei - FOTO, VIDEO

Vier Pfoten acuză ASPA că a ridicat abuziv, din clinica pe care fundaţia o avea în folosinţă la ADP Sector 6, 18 câini aflaţi în tratament, din care unul nu a mai putut fi găsit. De cealaltă parte, ASPA susţine că a ridicat câinii pentru că fundaţia nu avea documente pentru ei.

1250 afișări
Imaginea articolului Vier Pfoten: Hingherii ne-au ridicat abuziv 18 câini. ASPA: Nu aveau documente pentru ei - FOTO, VIDEO

Vier Pfoten: Hingherii ne-au ridicat abuziv 18 câini. ASPA: Nu aveau documente pentru ei

Fundaţia Vier Pfoten arată că, în cei doi ani în care a folosit spaţiul de la ADP Sector 6, a sterilizat 3.000 de câini, cu şi fără stăpân, din fonduri proprii, iar ridicarea animalelor de către ASPA s-a făcut în mod abuziv şi cu încălcarea legislaţiei în domeniu.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a anunţat că, în 21 martie, a ridicat aproape 90 de câini dintr-un adăpost care funcţiona în incinta Administraţiei Domeniului Public (ADP) din Sectorul 6, pentru că nu exista o evidenţă a animalelor.

Din cei 89 de câini ridicaţi, 19 aveau crotaliu cu serie şi microcip atestând că aparţin Fundaţiei Vier Pfoten, alţi 25 aveau crotaliile Vier Pfoten, însă fără serie si fără microcip, 23 de câini erau fără crotaliu şi fără microcip, 19 fuseseră microcipaţi de ASPA, toţi aceştia fiind şi sterilizaţi, iar trei câini erau nesterilizaţi, nemicrocipaţi şi nu aveau crotalii, a precizat coordonatorul de proiect ASPA Răzvan Băncescu.

Vier Pfoten, care de doi ani sterilizează câini cu şi fără stăpân într-o clinică aflată în imediata vecinătate a acelui adăpost, pusă la dispoziţie de Primăria Sectorului 6 în baza unui protocol, precizează că, din cei 90 de câini ridicaţi de ASPA, doar 18 erau sub îngrijirea fundaţiei şi aceştia se aflau în ţarcurile post-operatorii ale clinicii, închise cu lacăt.

"Restul câinilor se aflau într-un adăpost situat în imediata vecinătate a clinicii, sub îngrijirea unor voluntari care încheiaseră, separat de Vier Pfoten, o înţelegere cu Primăria Sectorului 6 pentru adăpostirea câinilor în padocurile de pe teritoriul ADP 6. O parte din câinii din adăpost (neaparţinand Vier Pfoten) fuseseră sterilizaţi şi microcipaţi de Vier Pfoten, de unde şi confuzia domnului Băncescu. Toţi cei 18 câini din îngijirea Vier Pfoten erau înregistraţi în registrele organizaţiei, fiecare având fişă proprie", arată reprezentanţii fundaţiei într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Vier Pfoten reclamă faptul că animalele pe care le avea, aflate în tratament, au fost ridicate de hingheri prin metode barbare, pline de cruzime şi au fost duse în adăpostul public de la Bragadiru.

"Deşi a chemat Poliţia (există plângere înregistrată), Vier Pfoten nu şi-a putut recupera niciun câine vineri, ci abia luni, de la adăpostul Bragadiru", precizează organizaţia.

În 24 martie, Vier Pfoten şi-a recuperat 17 din cei 18 câini duşi la adăpostul Bragadiru, unul fiind de negăsit, mai spun reprezentanţii fundaţiei.

Totodată, contrar celor spuse de Băncescu, Vier Pfoten afirmă că nicio maşină a fundaţiei nu a împiedicat acţiunile hingherilor, ceea ce "poate fi confirmat de către reprezentanţii Poliţiei Locale care au blocat celor doi reprezentanţ ai Vier Pfoten accesul încă de la intrarea pe teritoriul ADP 6".

"Imaginile cu câinii strangulaţi şi fără suflare, aruncaţi de-a valma în cuşti, sunt publice şi au făcut înconjurul lumii", arată organizaţia, precizzând că, potrivit Legii 258/2013, "capturarea câinilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal" şi "câinii se vor transporta în cuşti individuale".

Totodată, mai atrage atenţia fundaţia, potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt obligate să captureze câinii în următoarea ordine: câinii care circulă liber, fără însoţitor, din preajma şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, pieţelor publice, câinii care circulă liber în alte locuri publice şi câinii care circulă liber în zonele periferice ale localităţilor.

Reprezentanţii Vier Pfoten mai arată că Primăria Sectorului 6 a emis şi trimis Vier Pfoten notificarea privind rezilierea protocolului potrivit căruia ONG-ul steriliza gratuit câinii în clinica autorităţii locale abia în 25 martie, "la patru zile după acţiunea abuzivă a ASPA".

Vier Pfoten a depus plângere la Poliţie pentru spargerea lacătelor şi vandalizarea ţarcurilor de către angajaţii ASPA şi va deschide o acţiune în instanţă. "Principalele acuzaţii împotriva ASPA: ucidere şi maltratarea animalelor, furt, sechestrare de bunuri şi vandalism. Toate aceste abuzuri au fost comise cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Locale, care, în loc să intervină pentru respectarea legii, au obstrucţionat accesul reprezentanţilor Vier Pfoten în zona padocurilor. Vier Pfoten va acţiona în judecată Primăria Sectorului 6 atât pentru tragerea la răspundere a poliţiştilor locali, cât şi pentru încălcarea protocolului de colaborare valabil până la 17 aprilie 2014", mai arată organizaţia.

"Modul în care Primăria Sectorul 6 a ales să încheie colaborarea cu noi este inexplicabil având în vedere că Vier Pfoten a investit bani din resurse proprii, eforturi şi timp în acest proiect la solicitarea expresă a primăriei. Am sterilizat peste 3.000 de câini cu şi fără stăpân în cei doi ani de proiect în Sectorul 6 şi nu putem înţelege o astfel de atitudine", a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului "Animale fără stăpân" al Vier Pfoten.

Potrivit lui Băncescu, câinii ridicaţi în 21 martie de ASPA au fost transportaţi la adăpostul Primăriei Capitalei de la Bargadiru pentru înregistrare, reprezentanţii ASPA comunicând, la momentul ridicării animalelor, faptul că acestea pot fi luate înapoi doar după ce vor fi prezentate documentele de înregistrare.

"Reprezentanţii Vier Pfoten şi-au luat încă de vineri (21 martie, n.r.) doar câinii pentru care au prezentat documente, pentru că aşa este normal. Pentru celelalte animale, am cerut să ni se prezinte actele, respectiv carnetele câinilor, eventual paşapoartele, înregistrările acestora, seriile de microcipuri", a declarat Băncescu, adăugând că acţiunea a fost dispusă ca urmare a planului lunar de strângere a câinilor fără stăpân.

În ceea ce priveşte acţiunea de prindere a câinilor pentru transferul către Bragadiru, Băncescu a precizat că acţiunile hingherilor au fost îngreunate de prezenţa maşinilor personale ale membrilor Vier Pfoten, astfel că transferul câinilor nu s-a mai putut face de la ţarc direct în maşinile ASPA, câinii fiind duşi la maşini cu crose.

"Niciun câine nu a fost omorât, un singur animal a suferit temporar", a mai spus Răzvan Băncescu.

Primăria Sectorului 6 a comunicat Vier Pfoten, în 25 martie, că reziliază protocolul cu fundaţia pentru că aceasta nu şi-a respectat obligaţia de a o informa în legătură cu derularea proiectului de sterilizare şi de a pune la dispoziţia administraţiei publice de sector, săptămânal, o evidenţă a înregistrării câinilor sterilizaţi, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, marcaţi cu microcip şi crotaliu.

Vier Pfoten a încheiat protocolul cu Primăria Sectorului 6 la începutul lunii iunie 2012, pentru amenajarea Centrului de Consultanţă, Sterilizare, Dresaj şi Adopţie "Gheorghe Zamfir" în curtea ADP Sector 6 din Bulevardul Timişoara nr. 101.

Reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten urmau să se ocupe în principal de câinii vagabonzi, scopul principal fiind strângerea câinilor comunitari de pe străzi, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea anti-rabică, marcarea cu crotaliu, înregistrarea, dar şi dresarea acestora.

În urma colaborării dintre cele două entităţi se dorea ca o parte dintre câinii comunitari să fie folosiţi ca animale de terapie asistată, respectiv patrupedele să poată fi date persoanelor nevăzătoare şi celor care au nevoie de pază.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici