Astărăstoae: Principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie sănătatea

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, afirmă că România este "campioană" în Europa în privinţa inechităţilor în accesul la servicii de sănătate, motiv pentru care solicită ca principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie sănătatea.

102 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae: Principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie sănătatea

Astărăstoae: Principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie sănătatea (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că ideea a fost lansată la Bruxelles, de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME), unde s-a făcut o analiză privind starea de sănătate şi viitorul sistemelor de sănătate din UE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Toate sistemele de sănătate au inechităţi, motiv pentru care Comitetul Permanent al Medicilor Europeni - iar CMR este de patru ani membru în această organizaţie - a decis să se implice în campania electorală pentru europarlamentare printr-un mesaj pe care l-a transmis, în care cere ca principala temă în campania electorală pentru europarlamentare în toate ţările să fie sănătatea. În acest mesaj se solicită ca sănătatea să existe în toate politicile din fiecare ţară a UE, pentru că sănătatea poate duce la creştere economică şi la dezvoltare. (…) Se mai solicită egalitate de şanse în acordarea asistenţei medicale. Toate ţările au inechităţi, însă România este campioană în ceea ce priveşte inechităţile în accesul egal la servicii de sănătate", a spus el.

Potrivit preşedintelui CMR, 46 la sută din populaţia României locuieşte în mediul rural, dar numai nouă la sută din medici îşi desfăşoară activitatea la ţară, iar 97 la sută sunt medici de familie, ceea ce face ca o persoană din mediul rural să acceseze mult mai dificil un serviciu specializat decât una de la oraş.

Astărăstoae a adăugat că România este "campioană" şi la inechităţi în ceea ce priveşte alocarea fondurilor.

"Suma alocată pe cap de locuitor este de cinci ori mai mare în Bucureşti decât în Regiunea nord-est. Mai sunt inechităţi şi în ceea ce priveşte aparatura performantă. Regiunea sud are 0,3 mamografe la milonul de locuitori, de exemplu. Ar trebui ca acel mamograf, chiar dacă ar funcţiona 24 din 24 de ore, populaţia ţintă ar avea acces odată la trei ani", a afirmat el.

De asemenea, preşedintele CMR a spus că lucrul cel mai grav este "inechitatea în ceea ce priveşte personalul calificat".

"România are 1,9 medici la mia de locuitori, dar diferenţele sunt între 3,5 până la 4,5 medici la mia de locuitori în centrele universitare şi 0,5-0,7 în unele judeţe limitrofe centrelor universitare. Trebuie altă abordare prin politici intersectoriale", a spus el.

Potrivit sursei citate, un alt punct care trebuie luat în dezbatere este "autonomia profesiei".

"Există tendinţa statului ca, sub masca unor cuvinte, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, să intervină şi să limiteze independenţa profesională şi a profesioniştilor, de a interveni în relaţia directă între medic şi pacient. Vă dau exemplu interceptarea convorbirilor între prof. Brădişteanu şi familia lui Adrian Năstase sau tentaţia organelor de forţă de a transforma în slugi profesioniştii din medicină. Or, încălcarea autonomiei profesionale e unul din elementele care fac ca România să fie pe primul loc în ceea ce priveşte exodul medicilor. Dacă nu se iau măsuri legislative de protecţie a secretului professional, de tratament ca pe o profesie liberală, medicii vor pleca în continuare", a spus el.

Astărăstoae a menţionat că CMR va solicita tuturor candidaţilor din România la europarlamentare să îşi spună punctul de vedere în legătură cu Manifestul CPME.

"Vrem să-şi spună public punctul de vedere fiindcă promovăm o directivă europeană pe acest domeniu. Vom face dezbateri, le trimitem invitaţii. Unii vor veni, alţii nu vor veni, dar vom face publice numele celor care nu participă sau nu îşi însuşesc acest manifest adoptat de reprezentanţii legitimi a 32 de ţări. În toate aceste ţări se fac aceste campanii de informare legate de doleanţele corpului medical", a spus Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a participat, joi, la Zilele Medicale Bistriţene, unde a susţinut o prelegere în faţa medicilor bistriţeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici