Autorităţile vor face o anchetă la un centru de plasament din Oradea, unde copiii spun că sunt bătuţi

Avocatul Poporului şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială au cerut începerea unor anchete la un centru de plasament din Oradea, după ce tineri instituţionalizaţi au spus că sunt bătuţi de angajaţii instituţiei, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii celor două instituţii.

333 afișări
Imaginea articolului Autorităţile vor face o anchetă la un centru de plasament din Oradea, unde copiii spun că sunt bătuţi

AP şi ANPIS au cerut anchetă la un centru de plasament din Oradea, unde copiii spun că sunt bătuţi (Imagine: Shutterstock)

Mai mulţi adolescenţi dintr-o instituţie pentru copiii cu probleme psiho-sociale din Oradea i-au acuzat pe educatori şi chiar pe şeful centrului de acte de cruzime, potrivit stirileprotv.ro.

"Ţi se introduceau degetele de la o mână între uşă şi toc. Aproape că îţi strivea degetul", "Am fost bătut, dat cu capul de pereţi, călcat în picioare. Am un canin care mi-a ieşit prin buză în timp ce m-o lovit. M-a ameninţat că: te omor, te omor, tot aşa urla la mine", "Domnul A m-a luat de cap, m-a zgâriat pe gât şi mi-a dat câteva palme. Domnul M obişnuieste să lovească cu bastonul pe copii în palme, peste spate, alteori ne băga degetele la uşă şi trăgea uşa", sunt unele dintre mărturiile copiilor de la centru.

Acuzaţiile adolescenţilor sunt susţinute şi de o angajată din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bihor. "De fapt, toţi ştim ce se întâmplă acolo. Ştiu că au fost şi mai sunt agresaţi verbal, fizic, emoţional. Este o situaţie care încă nu s-a soluţionat cu toate că plângerile copiilor au ajuns peste tot", a declarat femeia.

Adjunctul Avocatului Poporului pentru Drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că, în urma difuzării reportajului tv, a dispus, din 24 octombrie, începerea unei anchete în instituţia din Oradea.

Adjunctul Avocatului Poporului a declarat că reprezentanţii biroului teritorial al instituţiei au discutat deja cu directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor şi, în cursul zile de miercuri, aceştia urmează să facă verificări în centrul de plasament.

Totodată, directorul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Adrian Toader, a declarat pentru MEDIAFAX că vor fi făcute verificări "în cel mai scurt timp" la centrul din Oradea.

Centru de Resurse Juridice (CRJ) a cerut, în scris, în 25 octombrie, Avocatului Poporului, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Consiliului Judeţean Bihor, intervenţia de urgenţă pentru a asigura protecţie copiilor din acelaşi centru de plasament din Oradea.

Totodată, CRJ cere Parchetului să se autosesizeze în acest caz şi să apere interesele copiilor abuzaţi, potrivit articolului 63, lit. g, din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reprezentanţii ONG-ului mai spun, într-un comunicat, că şeful de centru a primit un avertisment şi şi-a prezentat demisia, însă directorul DGASPC Bihor afirmă că plângerile copiilor nu se confirmă în urma anchetei interne.

Potrivit CRJ, la aproape trei ani de la ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, statul român continuă să nu identifice calea potrivită pentru protejarea adecvată a copiilor împotriva abuzurilor exercitate în instituţiile sociale, educative şi medicale.

ONG-ul semnalează că există mai multe cauze care duc la apariţia unor astfel de situaţii, printre care faptul că persoana responsabilă de îngrijirea şi supravegherea copilului este aceeaşi persoană cu tutorele /reprezentantul legal, care în situaţii de sesizare a unui abuz ar trebui să reprezinte copilul, instituţionalizarea excesivă a copiilor cu dizabilităţi şi lipsa de servicii de recuperare şi abilitare cu personal specializat şi în mediul cel mai puţin restrictiv, amânarea de către statul român a înfiinţării unui Mecanism Naţional Independent de Prevenire a Tratamentelor Rele, Inumane şi Degradante în instituţiile sociale şi medicale, lipsa unor ajustări procedurale, adecvate vârstei şi gradului de dizabilitate, pentru facilitarea accesului la justiţie al copiilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi, şi absenţa educării copiilor cu dizabilităţi pentru a evita, recunoaşte şi raporta cazurile de violenţă şi abuz asupra lor.

De asemenea, CRJ mai reclamă şi intervenţia inadecvată a DGASPC în cazul copilului cu dizabilităţi abuzat într-o instituţie (dacă copilul ar fi fost victima relelor tratamente în familie, ar fi fost scos din mediu, poliţia şi parchetul ar fi fost sesizate şi judecătorul, în urma audierii copilului, ar fi putut adopta o măsură de protecţie specială) şi intervenţia insuficientă din partea instituţiilor de protecţie a copilului abuzat (procurorii au obligaţia să se autosesizeze atunci când un minor este abuzat).

"CRJ atrage atenţia că abuzurile aplicate copiilor cu probleme psihosociale închişi în instituţii (privaţi de libertate în accepţiunea Protocolului Opţional la Convenţia împotriva Torturii, Tratamentelor Inumane şi Degradande), constituie o gravă încălcare a Legii 272/2004 şi a tratatelor internaţionale şi că statul român prin instituţiile de la nivel local şi central este responsabil de prevenirea şi sancţionarea oricărui comportament care poate afecta dezvoltarea copiilor", se mai arată în comunicatul ONG-ului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici