Bănicioiu: Controalele privind decontările se vor extinde, prin sondaj vor fi discuţii cu pacienţii

Controalele privind decontările pentru serviciile medicale se vor extinde în toate spitalele şi vor fi purtate discuţii cu pacienţii prin sondaj pentru a a fi depistate raportările false, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

277 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Controalele privind decontările se vor extinde, prin sondaj vor fi discuţii cu pacienţii

Bănicioiu: Controalele privind decontările se vor extinde, prin sondaj vor fi discuţii cu pacienţii (Imagine: Shutterstock)

"Controalele vizează tot ceea ce a însemnat decontul făcut către casă (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - CNAS, n.r.), raportarea la spital primită de casă. Controalele vor dura atât cât va fi nevoie. Am introdus în plină fază cele mai mari spitale. Este vorba în primă etapă de 77, urmând să se extindă către toate unităţile care au contract cu casa. Am încurajat să meargă prin sondaj şi la pacienţi pentru a vedea dacă raportările sunt false", a declarat ministrul Sănătăţii, luni, la Institutul "Matei Balş", cu ocazia conferinţei "Save Lives - Clean Your Hands!" (Salvează vieţi - Spală-te pe mâini, n.r.), din campania cu acelaşi nume lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit lui Bănicioiu, controalele efectuate până în prezent au arătat faptul că este "foarte mult haos în sistem".

"Nu banii au fost cauza nefuncţionalităţii sistemului. Evident că şi lipsa banilor este o problemă a sistemului sanitar, nu numai în România, ci peste tot în lume. De multe ori este vorba de un management defectuos", a mai spus ministrul.

După vizita la "Matei Balş", Bănicioiu a spus că este plăcut impresionat de ceea ce a văzut la institut, dar, din păcate aceasta "reprezintă o insulă într-o mare de foarte multe neajunsuri".

Potrivit ministrului, a fost finalizat şi controlul făcut în spitalele care aparţin Ministerului Sănătăţii, privind curăţenia, dar şefii unităţilor sanitare au obiligaţi să verifice lunat curăţenia din propria unitate.

Ministrul a mai fost întrebat şi ce va face cu Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), despre care a declarat cu o zi în urmă că este "sufocat de numărul mare de pacienţi care vin din toată ţara" şi că nu are cum să funcţioneze în aceste condiţii.

"Nu există nicio atitudine, niciun proiect. Atunci cred că e nevoie de o altă abordare. Ce mă nemulţumeşte cel mai mult este faptul că e nevoie de listă de aşteptare care ajunge şi la trei luni. Mai sunt unităţi care desfăşoară acelaşi serviciu medical cu care însă nu s-a colaborat. Exemplu este Spitalul Colţea. Mi se pare anormal să mă duc eu şi să le spun că există şi Colţea de exemplu", a arătat Nicolae Bănicioiu.

El a mai spus, tot duminică, că radioterapia nu mai poate funcţiona aşa cum funcţionează acum, adică în câteva centre, şi că este nevoie de un program naţional de radioterapie care să funcţioneze perfect şi care trebuie prins urgent în programul cu Banca Mondială.

Echipe mixte ale CNAS şi Ministerul Sănătăţii fac de luni controale în 77 de spitale.

Controlul va viza respectarea criteriilor de internare, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli, întocmirea, respectarea şi raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit contractului-cadru privind acordarea serviciilor medicale.

"Acest control va verifica în special secţiile de chirurgie ale spitalelor, urmând să fie extins şi la alte secţii", a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici