Băsescu: Autorităţile române cer romilor nomazi să facă un obicei din muncă şi şcolarizarea copiilor

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, la Sofia, că România nu poate accepta limitarea libertăţii de mişcare a niciunui cetăţean al său, că e necesară o strategie europeană de integrare a romilor, dar şi că autorităţile române cer romilor nomazi să facă un obicei din muncă şi şcolarizarea copiilor.

56 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Autorităţile române cer romilor nomazi să facă un obicei din muncă şi şcolarizarea copiilor

Băsescu: Autorităţile române cer romilor nomazi să facă un obicei din muncă şi şcolarizarea copiilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Discuţiile cu preşedintele Părvanov mi-au confirmat că avem o poziţie comună, o poziţie europeană. În acelaşi timp, trebuie să mai spun încă o dată, poate în altă formă: orice cetăţean european are drepturi, dar şi obligaţii. Acest lucru este valabil şi pentru comunitatea romilor nomazi. Dar aş face precizarea că România are o relaţie specială cu Franţa, consfinţită printr-un parteneriat strategic în interiorul UE, care funcţionează foarte bine, şi convingerea mea este că această problemă punctuală o vom rezolva în interiorul relaţie România-Franţa. Dar, ceea ce noi susţinem este rezolvarea pe fond a problemei romilor nomazi, iar aici ne trebuie o strategie la nivel european. Aş mai face o singură precizare. Foarte mulţi oameni politici vorbesc despre cele 12-14 milioane de romi care se află pe teritoriul UE, răspândiţi în aproape toate statele. Dar UE nu are de integrat cele 14 milioane de romi. Cea mai mare parte sunt integraţi (...). Marea problemă sunt romii nomazi, o anume ramură a acestei minorităţi", a declarat Traian Băsescu după o întrevederea cu omologul său bulgar, Gheorghi Părvanov.

El a adăugat că pentru romii nomazi trebuie găsită soluţia atunci când se aşază la periferia unei comunităţi.

"Cum le creăm condiţii pentru nişte munci sezoniere, pentru a le crea condiţia unui câştig, cum le creăm condiţii să le garantăm asistenţă medicală, cum creăm condiţii ca copiii acestor familii de romi, aşezaţi într-o tabără la marginea Bucureştiului, sau a Sofiei, sau a Parisului să urmeze şcoala? Eu, spre exemplu, vă asigur că România ar fi dispusă să trimită cadre didactice în aceste tabere temporare ale romilor. În acelaşi timp, dacă se creează condiţii de muncă, de asistenţă sanitară şi de învăţătură pentru copii, întrebarea mea, şi fac publică tocmai pentru că fac apel la ieşirea din ipocrizie, vor fi dispuse familiile de romi nomazi să meargă la muncă?", a adăugat şeful statului român.

Totodată, şeful statului român a reiterat faptul că România "nu poate accepta limitarea libertăţii de mişcare a niciunui cetăţean al său", respectiv că Directiva 38/2004 a UE care garantează dreptul la liberă mişcare pe teritoriul UE trebuie respectată de toţi.

"România susţine necesitatea elaborării unei strategii de integrare a romilor la nivel european. Având în vedere dreptul oricărui cetăţean european de a se mişca pe teritoriul Uniunii, considerăm că problema romilor nomazi nu este o problemă exclusivă a ţării de origine. În acelaşi timp, apelul nostru este de ieşire din ipocrizie. Sigur că ne apărăm cetăţenii, în acelaşi timp, cetăţenii români, inclusiv cei de etnie romă din categoria nomazilor trebuie să respecte legile statului pe teritoriul căruia se află. Şi de ce nu, şi obiceiurile comunităţilor în jurul cărora îşi aşază taberele. Autorităţile române cer ferm minoritarilor romi nomazi să-şi facă un obicei din a munci şi din a-şi da copiii la şcoală", a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici