Băsescu: E nevoie de un muzeu al comunismului în Palatul Parlamentului şi nimeni nu a găsit resurse

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Congresul PNŢCD, că este nevoie şi că nimeni nu a găsit resurse pentru înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Palatul Parlamentului, în care să fie prezentate, de exemplu, documentele care au stau la baza procesului împotriva torţionarului Vişinescu.

105 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E nevoie de un muzeu al comunismului în Palatul Parlamentului şi nimeni nu a găsit resurse

Băsescu: E nevoie de un muzeu al comunismului în Palatul Parlamentului şi nimeni nu a găsit resurse (Imagine: Toni Salabasev/Mediafax Foto)

”Ce am înţeles de la înţelepţii din partidul dumneavoastră este că era nevoie de o curăţare a societăţii româneşti de propriul ei trecut. Dacă vreţi, era nevoie de o atitudine politică, în primul rând şi această realitatea pe care am înţeles-o fie de la domnul Coposu, Diaconescu, de la domnul Galbeni, a fost o realitate pe care am încercat să o materializez şi, parţial, am reuşit în mandatul meu”, a spus Traian Băsescu la Congresul PNŢCD de la Poiana Braşov.

El a vorbit, în acest context, despre condamnarea comunismului.

”O condamnare care a avut o listă întreagă de obiective practice în raportul de condamnare a comunismului, liste practice care, în cea mai mare parte, s-au materializat, cu excepţia unui singur element de acţiune, care însemna un muzeu al comunismului. Niciunul din diriguitorii Parlamentului României nu au găsit resurse să pună la dispoziţie, în Parlament, un spaţiu pentru aşa ceva. Sigur, avem Sighetul, avem multe alte elemente, dar ar fi fost extrem de important ca în Casa Poporului să existe un astfel de muzeu al comunismului în care documente care astăzi stau la baza inclusiv a procesului îndreptat împotriva torţionarului Vişinescu, spre exemplu, ar fi putut fi prezentate opiniei publice”, a declarat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că din colaborarea cu PNŢCD din perioada 1996 - 2000 a înţeles nevoia predării arhivelor fostei Securităţi.

“Astăzi, 2,5 milioane de dosare ale fostei Securităţi sunt la CNSAS. Tot din această nevoie s-au deschis, în mandatul meu, Arhivele Statului, care permit o evaluare corectă, cu probe, chiar a crimelor comunismului. (...) Dacă ar fi mult mai popularizate cele ce s-au găsit în arhive, cu certitudine nu ar mai fi îndoială asupra nevoii de a condamna propaganda de tip bolşevic pe care unele televiziuni o fac. Din păcate, nu o fac numai oamenii în vârstă ( propaganda de tip bolşevic - n.r.), oameni ai fostului regim, o fac tineri, de multe ori foarte bine plătiţi, ca să schimonosească conştinţe. Acest lucru s-a întâmplat în regimul comunist şi alţii vor să perpetueze aceste practici şi astăzi”, a adăugat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici