Băsescu: Greva din Justiţie este împotriva legii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la şedinţa CSM, că în Justiţie are loc o grevă în prezent, prin faptul că magistraţii nu îşi fac treaba, ceea ce este împotriva legii, iar Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate.

320 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Greva din Justiţie este împotriva legii

Băsescu: Greva din Justiţie este împotriva legii (Imagine din arhivă; Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Băsescu a spus că faptul că în instanţe nu există activitate înseamnă, de fapt, grevă. El le-a spus magistraţilor din CSM că, deşi unora dintre aceştia le este chiar teamă să rostească cuvântul, este vorba de grevă.

"Faptul că nu funcţionează instanţele, că nu se judecă, este împotriva legii. Practic este o grevă căreia unii dintre dumneavoastră nici nu aveţi curajul să-i spuneţi grevă, dar asta este. Eu cred că imediat Justiţia trebuie să intre în legalitate", a declarat Traian Băsescu în debutul şedinţei CSM.

El a făcut apel la magistraţi să-şi reia activitatea şi a precizat că, în discursul său, nu emite sentinţe, ci doar "păreri", pentru a fi analizate de CSM.

"În al doilea rând, este un mare număr de judecători şi procurori care stau cu deciziile de pensionare în buzunar, care nu se pun în aplicare. Cred că CSM ar trebui să solicite punerea imediată în aplicare a acestor decizii. În al treilea rând, cred că inspecţia ar trebui să constate dacă s-a respectat legea de funcţionare a Justiţiei la instanţe. Amânarea derulării proceselor nu cred că este legală", a adăugat Băsescu.

Băsescu a precizat că este foarte important ca, în urma şedinţei de joi a CSM, să se dea un semnal clar pentru reluarea imediată a activităţilor curente în instanţe, astfel încât procesele să nu mai fie amânate. Preşedintele a spus că îi este greu să folosească cuvântul "grevă" vizavi de ceea ce se întâmplă în Justiţie în prezent, pentru că legea nu permite magistraţilor să facă grevă. El a mai spus că nu politicienii sunt păgubiţi de blocajul din instanţe, ci justiţiabilii, "care şi aşa aşteptau prea mult".

Băsescu a participat, joi, la şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care s-a discutat despre situaţia din Justiţie. Unii dintre magistraţii prezenţi la şedinţă au declarat presei că sunt extrem de nemulţumiţi de afirmaţiile preşedintelui la adresa justiţiei.

La şedinţa CSM participă şi o delegaţie a Asociaţiei 21 Decembrie, condusă de Doru Mărieş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici