Băsescu: La 99% dintre români le plac cântecele, nunţile, soliştii şi manelele romilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la prezentarea unui raport privind situaţia romilor, că aceştia nu sunt respinşi de societate şi a menţionat că mulţi români apreciază obiceiurile, cântece şi soliştii acestei etnii, el dându-l ca exemplu pe Adi Minune.

131 afişări

Imaginea articolului Băsescu: La 99% dintre români le plac cântecele, nunţile, soliştii şi manelele romilor

Băsescu: La 99% dintre români le plac cântecele, nunţile, soliştii şi manelele romilor (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Altă zonă în care trebuie depus efort de educare, este cealegată de obiceiurile care sunt dincolo de legalitate - fetecăsătorite la 10 ani, la 11 ani, la 9 ani, la 12 ani... nu pledezpentru asimilare. Pledez pentru păstrarea obiceiurilor. Cred că la99% dintre românii care nu aparţin unei etnii, le plac cânteceleromilor, le plac nunţile făcute de romi, le place să audă, poate nu99%, dar sunt atâţia solişti, cântăreţi, dacă mă gândesc de la AdiMinune până la oricine, le plac manelele... Deci nu este orespingere în societate a ceea ce provine de la romi", a declaratTraian Băsescu.

El a mai spus că, pentru progresul romilor, trebuie ca şiaceastă comunitate să recunoască anumite responsabilităţi, nu numaistatul.

"Ori recunoaştem o dublă responsabilitate a statului şi aminorităţii, ori, dacă nu suntem dispuşi să recunoaştem aceastădublă responsabilitate pentru o evoluţie pozitivă a minorităţii, văasigur că toate programele guvernamentale şi europene sunt sortiteeşecului", spune Băsescu.

De asemenea, şeful statului a ridicat şi problema romilor dinstrăinătate. "În zona externă, unde toţi, de la mine până la oricealt demnitar, atunci când primim semnale de insatisfacţie aomologilor noştri din UE, spunem da, sunt cetăţeni români şiferească Dumnezeu ca un demnitar să nu spună că e cetăţean român.Hai să fim cinstiţi, avem o mare problemă de imagine. Mergeţi laParis, mergeţi la Oslo, mergeţi la Roma, mergeţi la Milano,minoritatea romă este prezentă în orice colţ, în faţa oricăruimuzeu şi nu ca să intre în muzeu", a mai spus Băsescu.

El a mai spus că, potrivit Raportului Comisiei prezidenţialeprivind riscurile sociale şi demografice, rezultă "fără niciundubiu" că minoritatea romă este în epicentrul riscurilor sociale şică soluţiile de prevenire e deprecierii stării socliale în cazulacestei minorităţi sunt cu mult diferite faţă de orice altă analizălegată de populaţia română.

"Vă spun că, până când minoritatea romă nu va fi conştientă depropria ei responsabilitate pentru a ieşi din situaţia dificilă ,putem să scriem încă zeci de rapoarte guvernamentale. Putem mărioricât ajutorul financiar, putem mări oricât alocaţiile sociale,până când minoritatea romă nu va fi ea însăşi conştientă că areresponsabilităţi faţă de ea însăşi, probleme vor dăinui, banii sevor cheltui cu eficienţă minimă şi cu progrese minime", a mai spusşeful statului.

Traian Băsescu a arătat că marea problemă a comunităţii romeeste legată de veniturile romilor şi de poziţionarea acesteia însocietate.

"Niciodată veniturile romilor nu vor putea creşte până când nuvor fi angajaţi în câmpul muncii şi niciodată nu vor putea fiangajaţi în câmpul muncii până când nu vor fi angajaţi până când nuvor merge la şcoală. Cheia evoluţiei pozitive a minorităţii romeeste să-şi trimită copii la şcoală", a mai afirmat Băsescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
BĂSESCU ,
ROMI ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.