Biserica Evanghelică din Bistriţa, singura care are lift, va fi reabilitată cu o sumă de peste 3 milioane de euro. Când va fi finalizată clădirea

Biserica Evanghelică din municipiul Bistriţa, simbolul oraşului, monument din secolul XIV, care a fost grav afectat de un incendiu izbucnit în 2008, va fi reabilitată cu fonduri europene şi introdusă în circuitul turistic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

580 afișări
Imaginea articolului Biserica Evanghelică din Bistriţa, singura care are lift, va fi reabilitată cu o sumă de peste 3 milioane de euro. Când va fi finalizată clădirea

Biserica Evanghelică din Bistriţa, singura care are lift, va fi reabilitată cu o sumă de peste 3 milioane de euro

Primăria Bistriţa şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest vor semna proiectul de finanţare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument istoric simbol al oraşului. Proiectul va beneficia 3,3 milioane de euro din fonduri europene, pe Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi modificarea durabilă a patrimoniului cultural.

„Voi semna mâine (miercuri – n.r.), la Cluj, contractul de finanţare pentru Reabilitarea Bisericii Evanghelice. Este un proiect început în 2006-2007 şi pe care abia acum reuşim să-l finanţăm. După semnarea contractului de finanţare, vom finaliza proiectul tehnic şi se va trece la execuţia lucrărilor pentru a aduce Biserica Evanghelică la forma pe care a avut-o în urmă cu câteva sute de ani. Valoarea totală a lucrărilor este de 3,3 miloane de euro din care 86,87 % sunt cheltuieli eligibile nerambursabile, iar 444.000 de euro sunt chetuielile pe care le vom suporta noi” a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.

Principalele lucrări vizează consolidarea şi reabilitarea interiorului bisericii, restaurarea pereţilor, a bolţii, a porţile laterale, restaurarea vitraliilor, a picturilor murale şi a monumentelor din piatră. De asemenea, se va restaura şi moderniza orga din interiorul navei bisericii dar şi mobilului bisericesc aici existând cea mai bogată colecţie de mobilier bisericesc săsesc în situ, din secolele XVI – XIX.

Pentru turişti vor fi amenajate platforme de vizitare şi iluminare a podului, şarpanta gotică peste nava bisericii fiind unicat, cu cea mai mare deschidere dintre şarpantele păstrate şi datate în Transilvania, dar şi în Europa de Est. Vor avea loc şi intervenţii privind siguranţa la foc şi dotarea cu un sistem de sunet, scenă şi lumini, aici urmând să fie susţinute concerte de operă.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea turismului din municipiul Bistriţa şi punerea în valoare a monumentelor istorice pe care oraşul le are, pentru a atrage turişti interni şi externi.

În zece ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare ale bisericii, programate pentru iulie 2020, autorităţile locale estimează că vor ajunge la un număr de 390.000 de turişti.

Biserica Evanghelică din Bistriţa are cel mai înalt turn de piatră din România, de 75 metri şi este singura din Europa de Nord dotată cu lift, an de an peste 15.000 de turişti trecând pragul monumentului istoric pentru a admira oraşul de la înăţime.

Municipalitatea estimează că lucrările la reabilitare a bisericii ar putea începe la începutul lunii martie 2018, iar în luna iulie 2020 biserica va trebui finalizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici