Boală extrem de contagioasă, depistată în Ucraina, la graniţa cu România. Autorităţile au început să ia măsuri / Maladia fost eradicată în ţara noastră în 1980

DSP Suceava face recomandări medicilor de familie şi spitalelor legate de diagnosticarea corectă a pacienţilor, după ce în Ucraina, la graniţa cu România, s-au confirmat cazuri de difterie. Boala e extrem de contagioasă, dar a fost eradicată în România în 1980.

124797 afișări
Imaginea articolului Boală extrem de contagioasă, depistată în Ucraina, la graniţa cu România. Autorităţile au început să ia măsuri / Maladia fost eradicată în ţara noastră în 1980

Boală extrem de contagioasă, depistată în Ucraina, la graniţa României. Autorităţile au început să ia măsuri / Boala fost eradicată în România în 1980

Recomandările conducerii DSP vin după atenţionarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la existenţa unor cazuri de difterie în Ucraina.

„Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile în data de 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României. În contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina, este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator. CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet”, se arată într-un comunicat transmis de directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.

Potrivit DSP Suceava, la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

Liliana Grădinariu spune că difteria este o boală contagioasă, cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava are stocuri suficiente de vaccinuri combinate care oferă protecţie şi pentru difterie, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a 5 doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi 6, 14 ani.

În judeţul Suceava se administrează lunar peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind între 85 şi 90%, a spus directorul DSP Suceava.

Ministerul Sănătăţii anunţă măsuri în judeţele de la graniţa cu Ucraina, după confirmarea difteriei

Ministerul Sănătăţii a dispus Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele de la graniţa cu Ucraina măsuri de urgenţă după apariţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în ţara vecină. Boala extrem de contagioasă a fost eradicată în România în 1980.

Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, faptul că a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţilor de supraveghere a difteriei, ca urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut INSP să distribuie, prin direcţiile de sănătate publică, tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe, definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT şi va demara ancheta epidemiologică.

„Ministerul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor”, arată Ministerul Sănătăţii în comunicatul de presă citat.

MS reaminteşte că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere prin aer, care are un potenţial mortal, este vaccinarea specifică.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a cerut Unifarm să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi „Like” paginii noastre de pe Facebook.

Taguri:
difterie,
dsp suceava,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici