Bobotează 2021. Măsuri speciale luate pentru slujbă şi împărţirea Aghiasmei Mari. Iata cum se va desfăşura procesiunea în marile oraşe

Credincioşii din ţara se pregătesc pentru Bobotează. Evenimentele numeroase ce se desfăşurau păe 6 ianurie în anii trecuţi se vor desfăşura diferit în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

1744 afișări
Imaginea articolului Bobotează 2021. Măsuri speciale luate pentru slujbă şi împărţirea Aghiasmei Mari. Iata cum se va desfăşura procesiunea în marile oraşe

Bobotează 2021. Măsuri speciale luate pentru slujbă şi împărţirea Aghiasmei Mari

Semnificaţie Bobotează

Ce este Boboteaza? Sărbătoarea semnifică Botezul Domnului şi este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă.

Acestea au început în Ajunul Crăciunului.

Dacă cei de rit catolic sărbătoresc la 6 ianuarie Epifania, simbolizând anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Boboteaza se mai numeşte de către teologi drept Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului.

Creştinii sărbătoresc momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. Botezul Domnului este considerat deosebit de botezul copiilor la biserică, deoarece Sfântul Ioan Botezătorul a botezat ”cu apă” în timp ce botezul ulterior pentru toţi creştini este realizat cu ”ajutorul Duhului Sfânt”, amănunt menţionat în Evanghelie pe această deosebire întemeindu-se practica botezului creştinesc la vârsta copilăriei şi nu a maturităţii, la 30 de ani.
 
Bobotează în era pandemiei. Cum se va desfăşura slujba de Bobotează în marile oraşe:

Bobotează 2021 Bucureşti

Miercuri, 6 ianuarie, Boboteaza
 
  • Între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioşilor spre Catedrala Patriarahlă se va realiza doar dinspre Piaţa Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricţionat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală);
  • Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare;
  • Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită din nou Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.

Pentru a se evita aglomerarea credincioşilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenţi, ci credincioşii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată.

Bobotează 2021 Constanţa

ÎPS Teodosie a declarat, luni, presei, că Arhiepiscopia a organizat la fel ca în fiecare an sărbătoarea Bobotezei, pentru că „sărbătorile trebuie să învingă pandemia”.
 
„Dacă ne ascundem de sărbători înseamnă că vrem să fim biruiţi de boală. Pentru că vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfinţeniei, multe raze de sfinţenie vor fi mâine şi poimâine asupra apei care se sfinţeşte şi asupra oamenilor care vin la această sfinţire. Tocmai de aceea am pregătit ca în fiecare an Boboteaza. Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiţi. Le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi Jandarmeria şi Poliţia să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemii, ci rămân aceleaşi”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
 
De la ora 17.00, miercuri, va oficia slujba Vecerniei, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Techirghiol. Slujba Vecerniei la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Constanţa va avea slujbă joi dimineaţa, la ora 8.30.
 
„Slujba de Bobotează începe la 8.30 şi vom ieşi în procesiune la ora 11.00 – 11.15. Vom merge în Portul Tomis. Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toţi, toţi ne vom lumina la faţă cu aceste daruri ale Bobotezei şi luând apa sfinţită se vor lumina şi sufletele noastre. Această apă sfinţită va combate şi bolile şi microbii, ne va înfrăţi mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoieşte şi trebuie să ne înfrăţim mai mult, să biruim orice frică, pentru că frica aduce boala, să nu mai fim stăpâniţi de frică, ci stăpâniţi de entuziasm. Omul care are entuziasm şi crede şi se roagă nădăjduieşte în Dumnezeu, nu păţeşte nimic. Căci Dumnezeu biruieşte şi bolile, şi pe cel viclean, şi duşmănia dintre noi Dumnezeu o biruieşte”, a mai spus ÎPS Teodosie.
 
Înaltul prelat a avut un cuvânt şi pentru cei care îi critică pe cei care vin la Biserică, de sărbători:„Cine nu crede să stea de-o parte, să nu critice, să nu îi oprească pe cei ce cred să îşi facă sărbătoarea. Noi vom ţine sărbătoarea ca întotdeauna”.
 
De asemenea, ÎPS Teodosie a mai spus că preoţii din Constanţa vor merge în casele oamenilor cu Botezul Domnului, singura diferenţă faţă de anii trecuţi fiind obligativitatea de a purta măşti şi mănuşi.
 
Nici tradiţia aruncării crucilor în mare nu va fi trecută cu vederea, deşi e pandemie. Cele trei cruci vor fi aruncate, însă, în Portul Tomis şi nu de pe faleza Cazinoului.
 
„Se vor arunca trei cruci cum am stabilit, în numele Sfintei Treimi. Vom arunca trei cruci în Portul Tomis, acolo este uşor, nu este pericol, că la faleză, la Cazinou e mai periculos, apa e mult mai adâncă, valurile sunt mai mari, aici acum e şantier, de aceea am mutat dincolo, când se va termina şantierul ne vom întoarce aici pentru că e mai larg (...) Autorităţile îşi dau concursul, ne-am sfătuit, nu suntem în tensiune, dimpotrivă, suntem în comunicare, în comuniune”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

Bobotează 2021 Galaţi

Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, slujbele de Bobotează vor fi organizate în toate bisericile din Galaţi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. La finalul acestora, aghiasma va fi distribuită credincioşilor în sticle pregătite de preoţi. De asemenea, binecuvântarea se va face doar prin stropirea cu aghiasmă.
 
„La toate bisericile parohiale, în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, după săvârşirea Slujbei de Sfinţire Mare a apei, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată până seara în cele 150.000 de sticle pregătite cu mare grijă de preoţi, cu sprijinul voluntarilor parohiali, bine ştiind că poporul drept credincios atât de mult o cinsteşte, iar ea devine acum, în pandemie, o putere harică mult mai mare pentru sănătatea sufletească şi trupescă a credincioşilor noştri. Pentru evitarea situaţiilor neplăcute şi a păstra dominantă bucuria înnoirii şi sfinţirii sufletelor şi trupurilor noastre se vor crea mai multe puncte de distribuire a Aghiasmei Mari. În ziua de 6 ianuarie, la Praznicul Împărătesc al Botezului Domnului, în fiecare biserică va fi săvârşită Sfânta Liturghie urmată de Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către preoţi pentru a fi binecuvântaţi prin stropire credincioşii prezenţi la slujbă în această zi de mare sărbătoare”, scrie în comunicatul de presă redactat de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
 
Totodată, conducerea Arhiepiscopiei Dunării de Jos a decis să renunţe la tradiţionalele ceremonii de pe faleza Dunării, inclusiv la cursa de prindere a crucii din apele Dunării. Bobotează va fi sărbătorită miercuri, pe 6 ianuarie.

Bobotează 2021 Iaşi

La Catedrala mitropolitană din Iaşi slujba de sfinţire a apei de Bobotează se va face miercuri, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din faţa intrării în locaşul de cult, ca şi anul trecut.
 
Slujba, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un mic sobor de preoţi şi diaconi, va începe în jurul orei 11.00.
 
„Având în vedere situaţia specială în care ne aflăm, pentru a oferi credincioşilor condiţii să poată participa la slujbe păstrând distanţa între ei, Sfânta Liturghie de Bobotează va fi oficiată în cinci locaţii diferite din incinta ansamblului mitropolitan, pe altare diferite şi de slujitori diferiţi - conform canoanelor. Orele de începere ale acestor slujbe sunt 06.30, 08.00, respectiv 09.30 - oră la care Sfânta Liturghie se va sluji în trei locaţii diferite. Credincioşii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumaţi de voluntari către aceste locaţii în care se va putea intra în număr limitat”, a transmis, luni, preotul Constantin Sturzu.
 
Cei care vor dori să ia agheazmă mare de Bobotează vor trebui să stea la un rând organizat ca la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, din 14 octombrie.
 
„O singură persoană poate sta pe lăţimea rândului, la distanţă de 1,5 metri faţă de persoanele din spate şi din faţă, purtând mască. De-a lungul rândului vor fi dispozitive automate de soluţie dezinfectantă. Pentru sfinţire sunt pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare. Agheazma mare va fi oferită credincioşilor doar de către voluntari care vor purta mască şi mănuşi. Un număr total de aproape 40 de voluntari vor veghea la respectarea măsurile luate, inclusiv de-a lungul rândului”, a mai spus preotul.
 
Aceeaşi slujbă de sfinţire a apei se face şi în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheazmă se merge apoi şi se binecuvintează chiliile călugăreşti din incinta ansamblului mitropolitan, conform sursei citate.

Bobotează 2021 Timişoara

La Catedrala Mitropolitană din Timişoara sunt asteptaţi credincioşii pentru a participa la slujba de Bobotează. Peste 4.000 de litri de apa vor fi sfinţiţi şi împarţiţi timişorenilor, după serviciul religios din 6 ianuarie. 
 
„De Bobotează, de la ora 9.30 se va oficia Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei va fi sfinţită Agheasma Mare, care apoi se va impărţi credincioşilor. Şi anul acesta vom amplasa butoaiele în exterior, în stanga şi în dreapta Catedralei, în 6 puncte, câte trei pe fiecare parte. Vom avea peste 4.000 de litri de apă sfinţită. La biserica din zona Iosefin slujba va începe la ora 9.00 şi vom sfinţi aproximativ 3.500 de litri de apa.
 
Având în vedere situaţia în care ne aflăm, cu pandemia de coronavirus, se iau masuri speciale faţă de anii trecuti. Preoţii vor purta mască, iar cei care vor împărti Agheasma vor purta şi mască şi mănuşi. Facem apel şi la credincioşi, să respecte distanţarea fizică”, a spus parintele Ionel Popescu, vicarul Arhiepiscopiei Timisoara, relatează opiniatimisoarei.

Bobotează 2021 Cluj

Miercuri, 6 ianuarie 2021, de Bobotează, între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioşilor spre Catedrala Patriarahlă se va realiza doar dinspre Piaţa Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricţionat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală), relatează Ziarul de Cluj.
 
Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare.
 
Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită din nou Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.
 
Pentru a se evita aglomerarea credincioşilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenţi, credincioşii primind de Bobotează Aghiasma Mare deja îmbuteliată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici