Boc: Coaliţia nu a discutat majorarea salariilor. Obiectivul e ca din 1 ianuarie să fie recuperări

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că în coaliţie nu s-a discutat despre o eventuală majorare a salariilor începând cu luna octombrie 2011, el precizând că obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 să înceapă recuperarea diminuării salariale.

1261 afișări
Imaginea articolului Boc: Coaliţia nu a discutat majorarea salariilor. Obiectivul e ca din 1 ianuarie să fie recuperări

Boc: Coaliţia nu a discutat majorarea salariilor. Obiectivul e ca din 1 ianuarie să fie recuperări (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul coaliţiei. Obiectivul nostru este ca începând din 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceasta depinde de creştere economică, de încadrarea în plafonul pentru bani alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc după şedinţa BPN al PDL.

Şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că este prematur să se vorbească despre majorarea salariilor, el precizând din nou că rectificarea bugetară vizează bani pentru investiţii şi plata arieratelor.

Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru "Gândul", Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, precizând că s-a discutat despre un procent de 5%

Pambuccian a precizat că în şedinţa coaliţiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie.

"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora. Să vedem dacă este o măsură sustenabilă", a adăugat Pambuccian.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că "nu este de tolerat niciun fel de populism".

"Chiar mă distram - mă distram, e greşit spus, am avut aproape un sentiment de revoltă -, vedeam politicieni care n-au avut curaj să anunţe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii, de pensii, de adaosuri... Apel la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României - ruperea echilibrelor fragile în care ne aflăm şi care s-au obţinut cu costuri extrem de ridicate din partea populaţiei... Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face, până la urmă românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut - că nimănui nu-i place să ia bani din salarii, să introducă taxe suplimentare, impozite pe pensii sau să ia măsuri de austeritate -. Nu le-a făcut nimeni cu plăcere, dar le-am făcut pentru că a trebuit. Şi din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şi implicit revenirea la o situaţie dificilă", a spus Traian Băsescu.

Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) există spaţiu pentru creşterea salariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public", a spus Franks.

Atât în precedentul acord cu FMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spaţiu.

În acordul încheiat în luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici