Boc: Pentru sistemul de pensii pot apărea probleme pe termen mediu şi lung în lipsa contributorilor

Mesajul transmis joi de ministrul Muncii în cazul pensiilor este acela că România ar putea avea probleme cu susţinerea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung dacă nu va avea suficienţi contributori, a declarat premierul Emil Boc.

33 afișări
Imaginea articolului Boc: Pentru sistemul de pensii pot apărea probleme pe termen mediu şi lung în lipsa contributorilor

Boc: Pentru sistemul de pensii pot apărea probleme pe termen mediu şi lung în lipsa contributorilor (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

El a arătat joi seara, la postul public de televiziune, că acest lucru nu reprezintă o noutate, dar că reforma pensiilor iniţiată de Guvern a început deja să aibă rezultate pozitive.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, joi, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 la sută, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 la sută, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii.

El a arătat că sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.

"Avem o rată de ocupare de 58 la sută, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65 la sută avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. (...) Contribuţiile colective datează din secolul ale XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi", a declarat ministrul Muncii.

O schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. Termenul de schemă Ponzi este folosit îndeosebi în Statele Unite ale Americii, în timp ce în alte ţări nu se face nicio deosebire între această schemă şi alte scheme piramidale. Pe acelaşi sistem funcţionează şi sistemele piramidale de vânzări tip MLM, unde, într-o anumită proporţie, naivitatea celor inscrişi este benefică celor ce iniţiază acest tip de sistem.

Ioan Botiş a precizat că mare provocare este crearea de locuri de muncă, în caz contrar sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil şi va intra în colaps.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici