ÎCCJ respinge recursul Inspecţiei Judiciare: Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară/ Decizia Înaltei Curţi în privinţa neprezentării fostei şefe DNA în faţa comisiei parlamentare

Magistraţii instanţei supreme au decis, luni, că Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară în privinţa desemnării unui judecător ca membru al unei echipe de control, fiind respins, astfel, recursul Inspecţiei Judiciare.

7737 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ respinge recursul Inspecţiei Judiciare: Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară/ Decizia Înaltei Curţi în privinţa neprezentării fostei şefe DNA în faţa comisiei parlamentare

BREAKING ÎCCJ respinge recursul Inspecţiei Judiciare: Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară

Magistraţii instaţei supreme au decis să respingă recursul Inspecţiei Judiciare faţă de o decizie a Secţiei pentru procurori a CSM potrivit căreia Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară atunci când a desemnat ca un judecător să facă parte dintr-o echipă de control a DNA.

Prin decizia de luni, adoptată cu majoritate, s-a menţinut astfel soluţia Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În această speţă, a existat şi o opinie separată a judecătoarele de la ÎCCJ Alina Corina Corbu şi Maria Hrudei, în sensul de a admite recursul Inspecţiei Judiciare.

Pe 13 iunie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis să respingă acţiunea disciplinară deschisă de Inspecţia Judiciară împotriva şefei DNA. Este vorba despre cauza în care Laura Codruţa Kovesi a fost cercetată pentru că ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un judecător aflat într-o stare de incompatibilitate.

Decizia nu a fost definitivă şi a fost atacată de Inspecţia Judiciară la instanţa supremă.

Neprezentarea în faţa comisiei parlamentare

Judecătorii instanţei supreme au respins recursul Inspecţiei Judiciare şi au decis, luni, că Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară prin neprezentarea în faţa comisiei parlamentare. Decizia e definitivă. Acesta este al doilea proces cu IJ pe care Kovesi îl câştigă.

„Respinge recursul declarat de Inspecţia Judiciară (IJ) împotriva Hotărârii nr. 7P din 25 iulie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Definitivă”, se arată în decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Secţia pentru procurori a CSM a respins, în luna iulie 2018, cu majoritate de voturi, acţiunea discipliară formulată de Inspecţia Judiciară pe numele Laurei Codruţa Kovesi, care a fost cercetată pentru refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară.

Inspecţia Judiciară a atacat decizia la ICCJ.

La termenul de luni, Inspecţia Judiciară a spus că fosta şefă DNA era obligată să onoreze invitaţia, deoarece se afla într-o funcţie publică.

Acesta este al doilea proces cu Inspecţia Judiciară pe care Kovesi îl câştigă. Tot luni, instanţa supremă a decis că fosta şefă DNA nu a săvârşit abatere disciplinară când a dispus ca un judecător să facă parte dintr-o echipă de control a Direcţiei.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici