Bugetul Apărării Naţionale, în valoare de 2% din PIB, a fost aprobat de comisiile de Buget-Finanţe

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în valoare de 16,3 miliarde de lei, reprezentând 2% din PIB, a fost aprobat sâmbătă în comisiile de Buget-Finanţe, fiind prevăzuţi bani pentru blindate, platforme de transport şi echipamente militare.

1843 afișări
Imaginea articolului Bugetul Apărării Naţionale, în valoare de 2% din PIB, a fost aprobat de comisiile de Buget-Finanţe

Bugetul Apărării Naţionale, în valoare de 2% din PIB, a fost aprobat de comisiile de Buget-Finanţe (Imagine: Bogdan Danescu / mediafax Arhiva Foto)

''Asistăm astăzi la schimbări majore în mediul de securitate european şi internaţional astfel încât considerăm că apărarea contează şi că ecuaţia de securitate naţională devine din ce în ce mai importantă. Sunt un aliat robust în cadrul unei alianţe puternice - NATO, poziţionarea noastră în flancul estic al Alianţei reprezintă nu o vulnerabilitate, ci un avantaj strategic cu condiţia să continuăm să fim un pilon de stabilitate şi să aducem o contribuţie relevantă la noua postură pe care NATO o construieşte în prezent'', a spus ministrul Apărării Gabriel Leş în faţa parlamentarilor.

El a reiterat că pentru anul 2017 Apărarea primeşte 2% din PIB.

''Guvernul propune ca MApN pentru anul 2017 să i se aloce o sumă totală de 16,3 miliarde lei - 2% din PIB, un buget care respectă în totalitate şi este în concordanţă cu toate angajamentele asumate. Demonstrăm astfel că ne ţinem de cuvânt şi că România este un aliat NATO serios, fiind de altfel şi un exemplu menţionat în mod repetat de oficialii NATO'', a subliniat Leş.

Ministrul a explicat ca aproape jumătate din sumă se va cheltui pe modernizarea echipamentelor militare.

''Propunem alocarea pentru 2017 47% din buget pentru înzestare. (..) Concret avem în vedere, pe lângă finanţarea programelor în derulare potrivit contractelor încheiate, şi a unor programe de înzestrare critice pentru realizarea capabilităţilor asumate. Exemple. achiziţia corvetelor multifuncţionale, fregate autospeciale de intervenţie EUD, autoturisme de teren blindate şi neblindate, platforme de transport, căşti de intervenţie, veste. etc.'', a detaliat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici