Bugetul Capitalei, suplimentat cu 85 milioane lei de la Guvern, pentru căldură şi apă caldă

Bugetul Capitalei a fost suplimentat cu 85 de milioane de lei, repartizaţi de la Guvern, pentru asigurarea, în condiţiile legii, a "continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică", potrivit unei hotărâri aprobate joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

285 afișări
Imaginea articolului Bugetul Capitalei, suplimentat cu 85 milioane lei de la Guvern, pentru căldură şi apă caldă

Bugetul Capitalei, suplimentat cu 85 milioane lei de la Guvern, pentru căldură şi apă caldă (Imagine: Shutterstock)

Hotărârea, aflată pe ordinea de zi a şedinţei de îndată a CGMB de joi, a fost aprobată de toţi cei 39 de consilieri prezenţi.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că banii sunt necesari pentru "a tampona" o serie întreagă de datorii pe care Elcen, furnizorul de energie termică al RADET, le are la distribuitorii de gaze.

"Cele 85 de milioane de lei au fost acordate pentru a 'tampona' o serie întreagă de datorii pe care Elcen le are către distribuitorii de gaze. Eu cred că toate lucrurile acestea vor intra în normal în momentul în care cele două entităţi (Elcen şi RADET - n.r.) se vor uni efectiv, datoriile vor fi stinse, nu numai cu ajutorul nostru, ci şi cu cel al Guvernului, astfel încât să pornim de la un moment T0", a spus Oprescu, după votarea hotărârii.

Potrivit raportul de specialitate al proiectului hotărârii, bugetul municipalităţii se majorează cu 85 de milioane de lei la capitolul subvenţii pentru diferenţe de preţ şi tarif.

Suplimentarea bugetului Capitalei trebuia aprobată de consilierii generali până în 25 octombrie, aşa cum cerea ordinului ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin care s-au acordat aceşti bani.

Conform raportului, municipiului Bucureşti nu are contracte cu furnizorii de agent termic, respectiv Elcen, şi nici cu furnizorii de combustibil pentru producerea agentului termic, adică furnizorii de gaze naturale. "Mai mult, singura relaţie a municipalităţii Bucureşti în legătură cu furnizarea agentului termic la populaţie din reţeaua publică este reprezent de delegarea sau mandatarea RADET care se descarcă lunar de obligaţiile sale prin deconturi justificative (nu facturi)", se mai arată în raportul de specialitate.

În 14 octombrie, CGMB a aprobat proiectul privind fuziunea RADET-Elcen, de care depinde, potrivit municipalităţíi bucureştene, rezolvarea problemelor legate de energia termică.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) este în subordinea municipalităţii, iar Elcen - Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea municipalităţii.

Primarul general Sorin Oprescu susţine că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

Elcen a precizat că a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplătită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici